Лікарі та фармацевти не матимуть права призначати ліки, керуючись вигодою від виробника

25 Листопада 2023, 15:33
Ліки 2003
Ліки

Виробники, дистриб'ютори лікарських засобів та представники фармацевтичних компаній продовжують налагоджувати зв’язки з медичними та фармацевтичними працівниками для просування своєї продукції. 

Такі зв’язки можуть підкріплюватись роздачею сувенірної та брендованої продукції, подарунками, преміями від представників фармацевтичної промисловості, кажуть у МОЗ.

Уряд підтримав законопроєкт, який заборонить прояви такої «співпраці».  Надалі законопроєкт має розглянути Верховна Рада. 

У МОЗ зазначають, що законопроєктом передбачено перелік чітких дій, які впливають на об’єктивність та ефективність роботи лікарів та фармацевтів, аби не допустити призначення ліків під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів. 

Зокрема, лікарі, фармацевти та спеціалісти з реабілітації не матимуть права безпосередньо чи через інших осіб вимагати, просити та одержувати ані кошти, ані іншу вигоду за призначення лікарських засобів конкретного виробника. Заборона поширюватиметься і на медичні вироби та допоміжні засоби реабілітації.

Також заборонять використовувати для призначення ліків бланки фармкомпаній, які містять рекламну інформацію.

Окрім того, фармацевти при відпуску лікарських засобів на прохання покупця будуть зобов’язані надати достовірну інформацію про наявні аналоги. Провізор не має приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною, керуючись власною вигодою.

Законопроєкт розробили на виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024