Понад 29 тисяч немовлят в Україні отримали неонатальну допомогу за Програмою медгарантій

19 Листопада 2023, 16:18
Понад 29 тисяч немовлят в Україні отримали неонатальну допомогу за Програмою медгарантій 1611
Понад 29 тисяч немовлят в Україні отримали неонатальну допомогу за Програмою медгарантій

Всесвітній день недоношених дітей, що відзначається 17 листопада, є одним із найважливіших днів у році для підвищення обізнаності проблеми недоношених дітей та їх родин у всьому світі.
За даними ВООЗ щорічно передчасно народжується 15 мільйонів немовлят – це майже кожний десятий новонароджений світу. Цьогоріч за 11 місяців на світ зʼявилися 149 631 немовля, з яких 8 195 передчасно (5,5%), за даними Електронної системи охорони здоров’я, повідомляють на сайті НСЗУ.
Неонатальна допомога – пріоритетна в Програмі медгарантій.  Батьки немовлят, які народжені передчасно або мають певні захворювання, можуть розраховувати на  високоспеціалізовану допомогу для дитини – за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» в межах Програми медгарантій. У 2023 році таку допомогу отримали  29 386 дітей. 
Зазвичай, якщо дитина народилася передчасно і потребує високоспеціалізованої допомоги, про все мають подбати у пологовому будинку. Немовля або переводять до спеціального відділення, де надають медичну допомогу у складних неонатальних випадках, або викликають виїзну неонатальну бригаду з перинатального центру.
Перевезення новонароджених виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії або машиною екстреної медичної допомоги із однієї лікарні до іншої зі звичайного медичного закладу до національного — також проводиться безоплатно, адже послуга покривається Програмою медичних гарантій. 
Нині неонатальну допомогу надають 96 лікарень за договором з НСЗУ по всій країні. Медичні послуги, які вони надають пацієнтам, НСЗУ оплачує за одним із найвищих тарифів:
- 135 тис. грн — якщо новонароджений важить до 1500 грамів;
- 33 тис. грн — якщо вага немовляти перевищує 1500 грамів;
- 162 тис. грн — під час дії воєнного стану отримують перинатальні центри III рівня.
З початку року НСЗУ виплатила медзакладам 1,2 млрд грн. 
До переліку безоплатних послуг для немовлят в межах пакета  «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» входять:
- інтенсивна терапія та надання медичних послуг на всіх етапах лікування;
- дихальна підтримка, парентеральне (внутрішньовенне) харчування;
- виходжування за методом «Кенгуру», зокрема у відділенні інтенсивної терапії;
- цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
- лабораторні та інструментальні дослідження;
- скринінг на рідкісні захворювання;
- оцінювання болю та своєчасне знеболення;
- вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень;
- проведення офтальмологічного та аудіологічного скринінгу;
- лікарські засоби з Нацпереліку (у т. ч. сурфактант-замісні препарати), медвироби та витратні матеріали, які постачаються завдяки централізованим закупівлям МОЗ, іншим програмам центрального та місцевого бюджетів;
- психологічна підтримка батьків тощо.
Із повним переліком послуг можна ознайомитися на сайті НСЗУ в розділі Контрактування / «Вимоги ПМГ-2023».
Медична  реабілітація немовлят, які народились передчасно
Для дітей, які потребує подальшої реабілітації передбачено пакет «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя».
Медична реабілітація дітей до трьох років, які народились передчасно та/або хворими, безоплатна у всіх медзакладах України, які мають договір із НСЗУ. 
Таких лікарень 131 по всій країні. Найбільше – в Києві, Дніпропетровській та Львівській областях. За 2023 рік Національна служба здоров'я  сплатила лікарням за медичну реабілітацію немовлят протягом перших 3-х років понад 104 млн. грн.
Батьки дитини можуть обрати будь-яку лікарню, яка має договір з НСЗУ за цим напрямом, незалежно від місця реєстрації та приїздити туди на курс реабілітації.
Програма медичних гарантій також  покриває навчання особливостям догляду за дитиною та її розвитком, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій на всіх етапах надання допомоги. Крім того – навчання використанню спеціального обладнання для дитини та засобів альтернативної комунікації в природному середовищі.
В межах пакета безоплатними є наступні медичні послуги: 
- робота мультидисциплінарної реабілітаційної команди з пацієнтом - від первинного огляду та консультації спеціаліста, постановки реабілітаційного діагнозу і формування індивідуальної програми реабілітації до власне надання послуг з реабілітації;
- лабораторні (розгорнутий аналіз крові, біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі та інші, призначені лікарем) та інструментальні обстеження;
- послуги з реабілітації курсами незалежно від місця проживання дитини;
- консультування дитини лікарями інших спеціальностей відповідно до її стану; 
- спеціальний скринінг на виявлення розладів аутистичного спектра;
- харчування дитини в стаціонарі; 
- підбір та адаптацію спеціального обладнання та засобів альтернативної комунікації для дитини та інше.
Повний перелік безоплатних послуг, який включений в пакет доступний на сайті НСЗУ у розділі «Вимоги 2023» (п.30  «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя»).  
Щоб пройти реабілітацію безоплатно, потрібно направлення лікаря первинної медичної допомоги або лікуючого лікаря. Також така медична послуга покривається Програмою медгарантій при доставленні бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги та при переведенні з іншого медичного закладу чи підрозділу лікарні. 
Знайти лікарню, у якої є договір з НСЗУ на надання послуг за пакетами, що передбачають допомогу новонародженим чи медичну реабілітацію можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або на сайті НСЗУ. Оберіть у фільтрах потрібну область або населений пункт, а в розділі «Група послуг» — пакет «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» чи «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя». Дашборд покаже всі законтрактовані за цим пакетом медзаклади, а також їхні контакти.
Нагадаємо, з осені 2022 року в Програмі медичних гарантій  запроваджено пакет медпослуг  «Неонатальний скринінг». Неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених, яке проводять для виявлення спадкової та вродженої патології у немовлят. Раніше в Україні обстеження проводилося на 4 захворювання, а з минулого року – на 21 рідкісне захворювання. Віднедавна така можливість стала доступна у всіх пологових закладах країни, за винятком тимчасово окупованих територій.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024