На Волині залишається відкритим питання кадрового потенціалу реабілітаційних відділень, – Ляшко

16 Листопада 2023, 15:12
На Волині залишається відкритим питання кадрового потенціалу реабілітаційних  відділень, – Ляшко 793
На Волині залишається відкритим питання кадрового потенціалу реабілітаційних відділень, – Ляшко

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час робочої поїздки на Волинь зазначив, що робота медзакладів області – це персональна відповідальність кожного керівника.

На цьому він наголосив на нараді із заступниками голови облдержадміністрації Сергієм Мовенком та Мирославою Якимчук щодо роботи медичних установ в області. Зокрема, говорили про фізичну та психологічну реабілітацію населення і збільшення кадрового потенціалу за цими напрямками, повідомляє Волинська ОВА. 

«Доступ до психологічної підтримки має бути у кожній громаді», – наголосив міністр охорони здоров’я України.

Читайте також: «МОЗ прагне, аби збільшилася кількість операцій «одного дня», – Віктор Ляшко під час перебування на Волині

Йдеться про центри первинної допомоги у волинських громадах, сімейним лікарям яких пропонують пройти навчання за програмою mhGAP. Це спеціалізоване навчання для медпрацівників, які опанують на практиці методи раннього виявлення і допомоги громадянам у вразливих станах.

Як уже зазначалось, наразі на Волині пройшли таке навчання понад 30 відсотків сімейних лікарів. Однак половина із них – знаходяться у Ковелі та Луцьку. Тож важливо активізувати роботу із лікарями первинної ланки у громадах, аби волиняни могли вчасно отримувати першу психологічну допомогу на місцях. Водночас після сертифікованого навчання, сімейні лікарі зможуть одержати додаткові кошти від НСЗУ за новим пакетом послуг.

Читайте також: Бюро судово-медичної експертизи на Волині візьмуть під державне управління та фінансування, – Ляшко

Також обговорили питання фізичної реабілітації. 

«У продовження того, про що йшлось на Конгресі (Конгрес регіональних та місцевих рад при Президентові України у Волинській області, що відбувся минулого тижня, – прим.), усі кластерні та надкластерні лікарні Волинського госпітального округу зобов’язані мати реабілітаційні відділення. Сучасні комфортні умови, ремонт, забезпечення обладнанням і спеціалістами. Що ми бачимо? Із фахівцями наразі велика прогалина», – зауважив міністр.

Заразом спеціалісти із реабілітації наявні в інших медичних закладах області, хоча там вони менш затребувані. Тож питання кадрового потенціалу реабілітаційних відділень залишається відкритим. Стимулювати переїзд або перехід на нове робоче місце міністр охорони здоров’я пропонує заробітною платою та виплатами від НСЗУ за пакет реабілітаційних послуг.

Загалом питання заробітних виплат медпрацівникам особливо моніториться міністерством охорони здоров’я. МОЗ наголошує – зарплати повинні бути розподілені адекватно від головних лікарів до санітарів, тому виплати середньому медичному персоналу волинських лікарень перебуває на контролі у міністерстві.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024