Міністр охорони здоров’я і британські хірурги: на Волині в обласній лікарні розпочалися міжнародні навчання

15 Листопада 2023, 18:21
На Волині в обласній лікарні розпочалися міжнародні навчання 942
На Волині в обласній лікарні розпочалися міжнародні навчання

Вчетверте цього року Волинь відвідав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

Свій візит, який відбувся у середу, 15 листопада, він розпочав із зустрічі з британськими та українськими хірургами в обласній клінічній лікарні. Зараз тут навчаються медики із різних областей. Партнером практичного навчання виступає Асоціація лапароскопічних колоректальних хірургів Великобританії. Міністр ознайомився  з діяльністю відділень реанімації, гемодіалізу, операційної, оглянув лапароскопічне обладнання.  

 «Волинська обласна лікарня з кожним місяцем розвивається, медики вдосконалюють навички. Це свідчить про те, що медична допомога Волинської області стає доступнішою і якіснішою», – зауважив Віктор Ляшко.

Цими днями відбуватиметься тренінг, в рамках якого лікарі-проктологи вдосконалять навички і поглиблять знання у сфері лапароскопічної хірургії. Під час навчання міжнародна команда проведе не менше трьох операцій.

Навчання на міжнародному лапароскопічному курсі є престижним. Попередньо відбувався відбір кандидатів зі всієї України, розповів доктор медичних наук, лікар-хірург Волинської обласної клінічної лікарні Микола Галей.

 

«Під час другої частини будуть відбуватися оперативні втручання з колопроктології. Це приблизно дві операції на день, які будуть транслюватися. Приїдуть також хірурги та онкохірурги, для них буде лекція, вони матимуть змогу ставити питання під час операції», – зазначив волинський хірург.

На тренажерах та хірургічних симуляторах хірурги навчатимуться у досвідчених британських колег. Передбачені лекційні заняття та відкрита хірургія. Охочих здобути новий досвід – чимало. 

 «Стоїть питання про сучасний метод, менш травматичний для пацієнтів, який вже у нашій лікарні впроваджений, але триває навчання, і спеціалісти підказують, як швидше їх проводити, які методи використовувати», – розповів Володимир Недільський, лікар-проктолог відділення проктології  Волинської обласної клінічної лікарні.

Як переконані молоді хірурги, їх профіль вимагає цих сучасних знань, оскільки шанси для розвитку зростають у рази. Лапароскопія в хірургії – це малоінвазивні втручання, що дають можливість хворим максимально швидко відновитись.

 «Якщо хворий потрапляє на подібний метод оперативного втручання, відновлюється близько 10 днів. Після даної операції він на третій день може бути виписаний додому і в комфортних умовах, у сім'ї набиратися сил. Не хвилюватися, що йому буде погано чи щось болітиме. Це досягається завдяки мінімуму травматизму, інвазивності, немає страшних рубців, яких бояться пацієнти», – зауважив  лікар-хірург Вознесенської лікарні Віктор Черченко.

 

 На пресконференції, відповідаючи на запитання журналістів, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що подібні семінари – це можливість переходити з одного на інші види оперативних втручань, а також зменшення ймовірності лікарської помилки.

Довідково: IOLE (Improving Outcome in Laparoscopic Surgery by Education) – це проєкт, спрямований на створення офіційної навчальної програми для підтримки розвитку лапароскопічної хірургії в Україні.

Курс проводиться в рамках Меморандуму про співпрацю між Міністерством охорони здоров'я та Благодійним Фондом «Смарт Медікал Ейд Юа», за підтримки Асоціації Лапароскопічних колоректальних Хірургів Великобританії та Ірландії та Королівського Коледжу Хірургів.

Вікторія КОМЕНДАНТ

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024