На Волині восени зафіксували один випадок отруєння грибами: що варто знати

11 Листопада 2023, 13:18
На Волині восени зафіксували один випадок отруєння грибами: що варто знати 845
На Волині восени зафіксували один випадок отруєння грибами: що варто знати

На Волині цього року фіксували один випадок отруєння грибами. Це була доросла людина із Ковельського району, яка споживала розморожені гриби, які назбирала минулого року.

Про це «Суспільному» розповіла завідувачка відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Довжик.

Як споживати гриби: пояснення епідеміологів

Споживання лісових грибів, особливо тих, які ростуть вздовж автомобільних трас та поблизу промислових підприємств, несе великий ризик отруєння, каже Валентина Довжик.

Валентина Довжик
Валентина Довжик

З її слів, не варто використовувати у їжу ті гриби, яких ви не знаєте, або в яких ви сумніваєтесь, пошкоджені, дуже старі або молоді.

Вдома гриби потрібно ретельно перебрати, перед вживанням відварити в сольовому розчині, зберігати не довше доби при холодних температурах.

Як не отруїтися грибами: поради медиків

Отруїтися можна навіть їстівними грибами, розповів завідувач відділення інтенсивної терапії та екстракорпоральних методів детоксикації Луцької клінічної лікарні Олександр Бойко.

Олександр Бойко
Олександр Бойко

 

З його слів, це пов’язано із неправильним приготуванням цих грибів, або тим, що вони довгий час зберігаються в готовому вигляді, і люди споживають їх на другий — третій день. Додає: гриб має свою білкову структуру, і досить часто в ньому розмножуватись бактерії.

Зі слів лікаря, вживати гриби не рекомендується дітям до 12 років, вагітним, людям старшого віку та пацієнтам із хронічними захворюваннями.

Досвід лучанки, яка щотижня збирає гриби

25-річна волинянка Іванна Мельник щовихідних збирає гриби в сосновому лісі чотири роки поспіль.

Дівчина каже, що багато людей вважає листопад «не грибним» місяцем, але вона тут щоразу збирає по кошику грибів. В основному попадається «синяки», зеленочки та зрідка білі гриби, говорить дівчина.

Зі слів Іванки, у її родині гриби смажать зі сметаною, або ж консервують. Додає: будь-які гриби варять мінімум годину, змінюючи воду, для того, щоб не отруїтися.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024