У Волинській обласній лікарні роблять майже 180 видів аналізів: що варто знати пацієнтам

27 Жовтня 2023, 09:12
У Волинській обласній лікарні роблять майже 180 видів аналізів 1573
У Волинській обласній лікарні роблять майже 180 видів аналізів

У клініко-діагностичній лабораторії Волинської обласної лікарні є високотехнологічне обладнання, що дозволяє виконувати майже 180 видів аналізів.

Кожне клінічне рішення правильне лише тоді, коли базується на перевірених і надійних лабораторних тестах. Саме на преаналітичному, тобто до лабораторному, етапі трапляється до 70% помилок, тому дуже важливо дотримуватися всіх здачі біоматеріалу, наголошує в. о. завідувачки лабораторії Волинської обласної клінічної лікарні Ольга Легкодух, пише журналіст Андрій Гнатюк. 

 

Тому завідувачка лабораторії роз'яснює, як готуватися пацієнтам до здачі аналізів:

1) кров потрібно здавати натщесерце, не їсти 10-12 годин. Чай, кава, сік – це теж їжа. Можна вживати лише звичайну воду;

2) здають біоматеріал вранці до 11-12-ї години, бо співвідношення компонентів крові й активність деяких гормонів та ферментів протягом дня змінюється. Відповідно, результати аналізів, які здають зранку й увечері, будуть відрізнятися. Якщо ж через певні захворювання людина повинна поїсти відразу після пробудження, кров можна здати через 4-6 годин після їди, а повторно здавати його обов’язково в той самий час;

3) для окремих обстежень кров потрібно здавати строго в певні години;

4) деякі аналізи, особливо гормони, залежать від фази менструального циклу, терміну вагітності, а також від деяких видів втручань або маніпуляцій, застосування медикаментів. Деякі виконують до застосування ліків, інші – після (для визначення концентрації призначеного препарату), ще інші за кілька днів або тижнів – після закінчення медикаментозного лікування;

5) деякі аналізи вимагають дотримання відповідної дієти. Зокрема, це стосується визначення концентрації сечової кислоти;

6) дотримання гігієнічних вимог для здачі аналізів сечі.

Це – лише основні вимоги підготовки до обстежень. Насправді за словами Ольги Легкодух, їх набагато більше, про які пацієнти можуть не знати, тож у лабораторію потрібно звертатися не самому, а після скерування лікаря, бо бувають окремі, іноді нетипові вимоги для здачі біоматеріалу, які самостійно пацієнт не врахує. Якщо людина не дотрималася належних вимог, лабораторія має право відмовити в заборі біоматеріалу.

У клініко-діагностичній лабораторії Волинської обласної клінічної лікарні обстеження може пройти людина, яка досягла 18-ліття. За наявності електронного скерування сімейного лікаря або вузького спеціаліста дослідження здійснюють за Програмою медичних гарантій безплатно. Аналізи можна здати в маніпуляційних кабінетах лабораторії та відділення екстреної (невідкладної) допомоги. Важливо те, що біоматеріал не транспортують, а досліджують на місці, а отже, немає впливу сторонніх чинників.

Лаборант перевіряє електронне направлення пацієнта, формує лабораторне замовлення, надає йому унікальний номер – штрих-код. У ньому зашифрована вся інформація про особу й весь перелік досліджень. Через штрих-код можна простежити матеріал на всіх етапах досліджень, гарантовано заархівувати результати під певним пацієнтом.

Клініко-діагностична лабораторія оснащена високотехнологічним обладнанням, що дозволяє виконувати майже 180 видів аналізів, каже Ольга Легкодух. Із них 43 види біохімічних, 73 види імунологічних, дев'ять видів гематологічних, 31 вид загальноклінічних, п'ять видів згортувальної системи й більше семи видів молекулярних досліджень методом ПЛР. Перелік досліджень постійно оновлюється та поповнюється відповідно до запитів і потреб діагностично-лікувального процесу. Експрес-аналізатори дозволяють проводити діагностику критичних станів протягом 15-20 хвилин.

Щоденно лікарі лабораторії здійснюють внутрішньо-лабораторний контроль якості. Якщо результати прийнятні, працівники отримують дозвіл для роботи на аналізаторах.

Лікар-лаборант перевіряє та валідує всі результати, і якщо вони відповідають усім вимогам, не викликають заперечень та сумнівів, тобто лабораторних алгоритмів дотримано повністю, ухвалює видати їх спеціалістові, який скерував пацієнта на обстеження, або ж самому пацієнтові. Якщо ж виникають питання або сумніви, з’ясовує деталі про стан у лікаря, який скерував на обстеження. Злагоджена робота медичної і лабораторної інформаційних систем лікарні забезпечує вчасне надходження результатів аналізів на комп’ютери лабораторії та лікарям відповідних відділень і поліклініки.

Лабораторія бере регулярну участь у зовнішньому контролі якості, який здійснюють українські та іноземні провайдери. Про достовірність результатів роботи лабораторії свідчать відповідні сертифікати.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024