Скільки часу військовослужбовці можуть перебувати на лікуванні в Україні та за кордоном

26 Жовтня 2023, 11:24
Лікування військовослужбовців 1950
Лікування військовослужбовців

Військовослужбовцям змінили терміни безперервного перебування на лікуванні.

5 жовтня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб». Цим законодавчим актом внормовано низку правових та соціальних державних гарантій, встановлених для захисників і захисниць від початку широкомасштабного вторгнення росії, пише АрміяInform.

 Зокрема, статтею 2 документа внесли зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», в частині термінів перебування військовослужбовців на лікуванні та у відпустці для лікування. Абзац перший пункту 11 тепер викладено в такій редакції:

«Військовослужбовцю на підставі висновку військово-лікарської комісії надається відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) із збереженням грошового та матеріального забезпечення. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва). Відпустка надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. 

Читайте також: В Україні для військовослужбовців з травмами та пораненнями удосконалять оформлення документів

 

Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) становить не менше тижня та не може перевищувати в цілому чотирьох місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні). У разі направлення військовослужбовця на лікування за кордон у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, загальний час його перебування на лікуванні за кордоном, включаючи час переміщення з одного іноземного закладу охорони здоров’я до іншого та час очікування між плановими хірургічними втручаннями, не може перевищувати дванадцяти місяців підряд».

Отже, підсумовуючи викладене вище, звертаємо увагу, що відтепер військовослужбовці цілком законно можуть перебувати на лікуванні:

— в Україні: загальний час перебування в лікувальних закладах та у відпустці для лікування — не менше ніж один тиждень, але в цілому не більше ніж чотири місяці поспіль;

 

– за кордоном: загальний час лікування за кордоном, включаючи час переміщення з одного іноземного закладу до іншого та час очікування між плановими хірургічними втручаннями, не може перевищувати 12 місяців поспіль.

Читайте також: Лікування за кордоном: за яких умов пацієнта можуть супроводжувати рідні

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024