Скільки дітей на Волині щепили проти поліомієліту

25 Жовтня 2023, 12:04
Вакцинація від поліомієліту 672
Вакцинація від поліомієліту

На Волині найменше охоплені щепленням від поліомієліту діти старше 15 років.

Такі дані оприлюднили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

За інформацією фахівців, у Волинській області за дев'ять місяців 2023 року вакцинували дітей у віці до 1 року – 65,7%, у віці 18 місяців – 66,3%, у віці 6 років – 70,3%, у віці 14 років – 66,9%, у віці старше 15 років – 29,5%. 

Також фахівці зазначають, що рекомендований показник вакцинації для даного періоду – 63-66%. Тому батьків закликають подбати про вчасне щеплення дітей від цієї інфекційної хвороби.

Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту, а особливо під час війни.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є обов’язковою і гарантованою державою, щеплення можна зробити безоплатно в медичних закладах відповідно до календаря щеплень.

Діти та дорослі, які живуть на територіях, що частково або повністю постраждали від військового конфлікту, часто є найбільш вразливими до вакцинокерованих інфекційних захворювань, зокрема поліомієліту.

До того ж, на сьогодні велика кількість переселенців живуть у центрах компактного розміщення. Як наслідок, стрес, погане харчування, скупчення людей, антисанітарія сприяють до зниження імунітету людини, що робить організм чутливим до інфекційних та неінфекційних захворювань.

Поліомієліт – високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може залишитися на все життя, тому багато інфікованих отримують інвалідність через це захворювання. 5–10 % паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити – через відсутність будь-яких ознак хвороби. Вірус передається від дитини до дитини. Поліо може інфікувати без жодних симптомів, поки не призведе до паралічу однієї нещепленої дитини.

Фахівці попереджають, що захворіти на поліомієліт можуть усі невакциновані – і дорослі, і діти.

Ліків від цього захворювання не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин:

• Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), що вводиться шляхом ін’єкції.

• Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – дві краплі в рот.

Читайте також: Інактивована та оральна: як діють вакцини, покликані захистити від поліомієліту

Згідно з Національним календарем щеплень, дитина отримує шість доз вакцини від поліомієліту: у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.

Два перші щеплення виконуються вакциною ІПВ (внутрішньом’язова ін’єкція), решта щеплень, зазвичай виконуються вакциною ОПВ (краплі в рот). ОПВ — це жива вакцина, до складу якої входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цій вакцині формується в тому числі й місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає подальшому розповсюдженню вірусу.

Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя, наголошують медики.

Читайте також: В Україні зупинили спалах поліомієліту

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024