Новітні розробки та програми – у заклади медицини: на Волині відбувся перший форум медичних інновацій

21 Жовтня 2023, 14:12
На Волині відбувся перший форум медичних інновацій 2123
На Волині відбувся перший форум медичних інновацій

У Луцьку провели зустріч в межах першого Волинського форуму медичних інновацій.

Новітні розробки, програми, інструменти для оптимізації ресурсів і більш швидкого реагування. Ці сенси та виклики важливі щонайперше в галузі охорони здоров’я. Аби найближчим часом  втілити їх у життя, 20 жовтня у Луцьку провели зустріч в рамках першого Волинського форуму медичних інновацій. Свою діяльність презентували присутнім керівники ІТ-компаній Askep.net» та «MISU», що входять в топ-50 найкращих світових стартапів.

На Волині обговорили механізми взаємодії влади, бізнесу та громадськості у впровадженні інноваційних рішень в медичній галузі. Головна мета заходу – аналіз реального стану речей для подальшої діджиталізації  медицини та медичної освіти. 

Перший форум медичних інновацій об’єднав більше сотні представників  влади, народних депутатів, профільних відділів ОВА, навчальних закладів, бізнесу, керівників закладів охорони здоров'я та провідних компаній, які працюють у медичних напрямах. В онлайн-форматі до обговорень долучились представники  шести регіонів (Одеської, Івано-Франківської, Рівненської, Сумської, Черкаської, Сумської областей), лікарі медичних закладів Херсонщини, міжнародні донори Програми розвитку ООН (ПРООН) та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», програмісти з Нідерландів та США.

Організаторами заходу стали управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації  та агенція регіонального розвитку Волинської області. Свою діяльність агенція веде менше року, метою її створення є ефективне впровадження регіональної політики. Як зазначила директорка АРР Валерія Гончаренко, зусилля у роботі скеровують на те, аби впроваджувати найкращі технології й проєкти. Серед пріоритетів – економіка інвестицій, медицина. 

Аби сприяти прогресу в сфері охорони здоров'я, на форум запросили представників найбільш успішних українських компаній, які працюють в сфері інформаційних технологій.

У вступному слові до  учасників звернулася народна депутатка України Ірина Констанкевич. Вона наголосила, що у звітах, опублікованих міжнародними агенціями та міністром охорони здоров'я, проступає тенденція яскравих здобутків і втрат, завданих галузі на другому році війни. Попри воєнні виклики, вдалося зберегти потужний медичний потенціал. Незабаром, нагадала Ірина Констанкевич, Україна отримає 50 мільярдів від Європейського Союзу. Медичну галузь і науку нині можна розглядати як сфери, що здатні органічно й продуктивно освоїти ці кошти.

Тому важливо зрозуміти, як слід діяти надалі законодавцям і органам виконавчої влади, керівникам усіх ланок медицини для успішного впровадження інтелектуальних та організаційних змін. 

«Через призму мікроаналізу і спільної роботи ми зможемо напрацювати рецепт для подальшого використання», – зазначила нардепка. 

Перший волинський форум медичних інновацій став платформою для обговорення тих рішень, що нині є найбільш гнучкими завдяки ІТ-прориву. 

  • Як використати інновації в мережі закладів охорони здоров’я                         

  • Наскільки кардинально IT-технології здатні змінити підхід в лікуванні, ранній діагностиці, формуванні інформаційного простору медичних даних пацієнтів

  • Які найбільш сучасні цифрові інструменти та системи зв'язку вже зарекомендували себе в медицині? - питання, що звучали цього дня.

Крім іншого, на порядку денному – реалізація прозахідного підходу у менеджменті. Як зазначив під час форуму народний депутат В'ячеслав Рубльов, в процесі освоєння нового пакету допомоги Україні, цілком можливо, постане й кадрове питання: хто розроблятиме грантові проєкти.  

«Вірю в те, що наш сьогоднішній форум принесе не тільки інновації, а й результати, які за підтримки наших вищих освітніх закладів, ми зможемо показувати не лише на рівні України», – зазначив Рубльов.

В огляді перспектив та пріоритетних напрямків партнерства в IT кластері,  керівник компанії MISU Володимир Шевчук акцентував, що їхня розробка інтегрується в CRM-системи й заклади охорони здоров'я. 

Це застосунок, який дає змогу стежити за здоровʼям людини в режимі 24/7, своєчасно попередити про критичний стан. Система формує аналіз та прогноз, моніторить серцеві хвороби, ментальне здоров’я.

«Нам будь-хто може дати запит, приміром, виявити передпочаток інсультного стану. І ми за два тижні чітко до цієї ситуації повертаємося з динамікою. Кажемо: в тебе за два тижні можуть бути проблеми. І таких критеріїв в нас вже більше 50. Сьогодні ми б хотіли зібрати фідбеки, почути про важливі запити, проблеми, щоб зафіксувати для опрацювання, додавши у майбутньому як опцію у  MISU», - зазначив Володимир Шевчук. 

Як розповів на форумі Владислав Камінський, СЕО компанії «ASKEP.net», ідея створення даного продукту полягала в оцифруванні медичної історії кожного пацієнта. Закодовані аналізи кожен лікар може опрацювати у браузері, працюючи із різних девайсів. Також він зазначив, що медична інформаційна система «Askep.net » – це ще одне цифрове рішення, що змінює повсякденну роботу лікарів, мінімізує помилки і час, створюючи профіль пацієнта в кілька рухів.

Після обговорення  проблем та перспектив розвитку інновацій в медичних закладах Волині, учасники форуму погодили  ініціативу впровадження пілотного освітнього проєкту із запровадження інновацій.

Вікторія КОМЕНДАНТ

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024