Пацієнти, які потребують заміни суглобів, зможуть отримати ендопротези безоплатно

20 Жовтня 2023, 17:00
Пацієнти, які потребують заміни суглобів, зможуть отримати ендопротези безоплатно 2358
Пацієнти, які потребують заміни суглобів, зможуть отримати ендопротези безоплатно

У 2023 році більше ніж 13,5 тисячі українців отримали медичну допомогу з встановлення протезів суглобів (ендопротезування) безоплатно.

Мова про протезування кульшового суглоба, колінного, плечового, ліктьового суглобів та інших. Операції проводяться у рамках пакета Програми медичних гарантій «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах», повідомлчє МОЗ. 

При цьому самі протези закуповуються централізовано через Медичні закупівлі України. Щороку держава виділяє для цього не менше ніж 140 мільйонів грн. Щороку частина коштів залишається не використаною, оскільки потреба, яку зазначають медзаклади, виявляється меншою. У МОЗ, провівши аналіз даних в електронній системі охорони здоровʼя, зазначають, що вказані медзакладами показники потреб значно нижчі, ніж кількість проведених операцій. 

Про це йшлося під час наради міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка з керівниками обласних департаментів охорони здоров’я та керівниками лікарень.

«Аналіз даних з електронної системи охорони здоровʼя свідчить, що 48% всіх хірургічних операцій з ендопротезуванням припадають на заклади, куди не розподілялись централізовано закуплені ендопротези. Виникає логічне запитання, які ендопротези використовуються під час цих оперативних втручань. Очевидно, пацієнти закуповують їх самотужки. Тобто мають місце неформальні платежі, які не поступають на спецрахунки лікарень, а йдуть комусь в кишені. Це та практика, яка має бути тотально викорінена. Пацієнти повинні мати можливість отримувати весь спектр безоплатних медичних послуг, які їм забезпечує держава», – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр доручив всім керівники обласних департаментів охорони здоров’я та медичних закладів долучитись до формування заявок медзакладів на отримання протезів, які відображають реальну потребу. Крім цього, пацієнти мають бути належним чином поінформовані про можливість отримати ендопротези безоплатно. 

НСЗУ, своєю чергою, посилить автоматичний та фактичний моніторинг за відповідністю даних наявності протезів та їх встановлення. Також для тих медзакладів, які не зможуть довести за даними обліку використання конкретного ендопротеза, будуть здійснені перерахунки оплат за надані послуги з оперативних втручань.

Читайте такожШанс стати на ноги: у Любомльському ТМО трьом пацієнткам замінили кульшові суглоби

У Володимир-Волинському ТМО роблять складні операції з ендопротезування

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024