Куди і як поскаржитися породіллям, якщо у лікарні вимагають гроші за пологи

17 Жовтня 2023, 11:32
Куди і як поскаржитися породіллям, якщо у лікарні вимагають гроші за пологи 2830
Куди і як поскаржитися породіллям, якщо у лікарні вимагають гроші за пологи

Чи потрібно платити за пологи? Ні, вимагання коштів за пологи – неправомірне, якщо медзаклад має договір на цей пакет послуг із Нацслужбою здоров'я.

Адже кожні пологи оплачує НСЗУ. Про це в ефірі «1+1» розповіла Світлана Дудник, директорка Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами НСЗУ, повідомляють на фейсбук-сторінці установи. 

Світлана Дудник детально розʼяснила про види допомоги, які надаються в рамках відповідного пакету програми медичних гарантій, а також інформувала, скільки НСЗУ сплачує закладам охорони здоровʼя за такі послуги. Визначений державою тариф на пакет «Медична допомога при пологах» є дворівневим. Отже, тарифи за медичну допомогу при пологах, яка надається в пологових відділеннях, що входять до складу багатопрофільних лікарень — 15 137 гривень, а для медзакладів, які надають комплексні медичні послуги матері та дитині — майже 20 тисяч гривень.

Світлана Дудник під час ефіру наголосила, що будь-яке вимагання коштів у пологових будинках є незаконним.

«Якщо лікарня працює в межах програми медичних гарантій, отже має договір з Національною службою здоровʼя, пологи для жінки мають бути абсолютно безкоштовними. Гроші можуть бути сплачені у випадку, якщо це не заперечується законодавством, зокрема, за покращення сервісної складової, тобто покращення умови перебування в пологовому будинку. Все. Інші послуги, які надаються в рамках договору з НСЗУ є безоплатними», — зазначила вона.

Директор Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами НСЗУ закликала пацієнток скаржитися на порушення їх прав діями працівників лікарень-надавачів. 

Зокрема, зазначила, що відповідну скаргу можна залишити :

  • онлайн на сайті НСЗУ https://service.e-health.gov.ua/gromadyanam
  • надіслати на поштову адресу Служби чи подати через контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

«До нас звертаються жінки, але на жаль, не достатньо часто. З початку 2023 року до НСЗУ з таких скарг надійшло менше десяти. І я хочу закликати, коли в лікарні вимагають, або коли пропонують сплатити якісь кошти, щоб люди більш активніше звертатися до НСЗУ. Тому що це є дійсно важливим. Адже коли у нас наявна повна інформація про такий прецедент, ми обовʼязково реагуємо. Спочатку НСЗУ звертається до надавача послуги з проханням пояснити всі обставини на підставі тієї чи іншої скарги. А далі йде звернення до правоохоронних органів», — наголосила Світлана Дудник.

Повна інформація про пакет «Пологи»:  https://contracting.nszu.gov.ua/.../kontr.../vimogi-pmg-2023

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024