Лікарі вузької спеціалізації можуть виписувати е-направлення та е-рецепти

13 Жовтня 2023, 12:16
Лікарі вузької спеціалізації можуть виписувати е-направлення та е-рецепти 1930
Лікарі вузької спеціалізації можуть виписувати е-направлення та е-рецепти

Іноді лікар вузької спеціалізації, наприклад хірург чи офтальмолог, може замість створити пацієнту електронне направлення — написати папірець до сімейного лікаря з проханням створити направлення.

Трапляється й таке, що ендокринолог не виписує е-рецепт на інсулін, а відправляє за цим також до сімейного лікаря. Причина, яку озвучують пацієнту, така: лікарі вузької спеціалізації не мають технічної можливості створювати е-направлення та е-рецепти. Це не так, запевняють у Національній службі здоров'я України. 

Усі надавачі медичних послуг з ліцензією мають вносити записи про е-направлення та е-рецепт до електронної системи охорони здоров’я. Технічна можливість для цього у лікарень є, незалежно від форми власності. Тобто, якщо не вдаватися у деталі та не повторювати формулювання з нормативно-правових документів, — всі лікарі, зареєстровані в ЕСОЗ, можуть і мають створювати е-направлення та е-рецепти.

Тож лікарі вузької спеціалізації не повинні відправляти пацієнта за е-направленням чи е-рецептом до сімейного лікаря, а зробити це самостійно.

Якщо лікар-спеціаліст відмовляється виписувати електронні направлення або е-рецепт на ті обстеження чи ліки, які сам призначив, потрібно звернутися до керівника медичного закладу.

У разі неможливості вирішити питання безпосередньо в лікарні, ви можете проконсультуватися з оператором контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 та залишити скаргу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024