Як донорство крові покращує емоційний стан

10 Жовтня 2023, 11:14
Як донорство крові покращує емоційний стан 1844
Як донорство крові покращує емоційний стан

10 жовтня — Всесвітній день психічного здоров’я. 

Фахівці платформи ДонорUA розповіли, як воно пов’язане з донорством крові, як донації покращують емоційний стан і в яких випадках кров здавати не слід.

«Перш за все варто згадати про так званий ефект warm glow («тепле сяйво»), який виникає після донації. Це емоційне піднесення, внутрішня ейфорія від того, що людина зробила добру справу й урятувала чиєсь життя, а можливо й не одне. Багато людей завдяки донорству відчувають свою важливість. Для когось це виконання громадянського обов’язку, себто певна самореалізація. Є донори, котрі здають кров із почуття вдячності — колись їхнє життя або життя їхніх близьких було врятоване завдяки донорам, і тепер ці люди здають кров. Сукупність цих факторів дійсно здатна покращувати емоційний стан і дарувати додаткові опори. Особливо важливо це, коли люди живуть у постійному стресі, як ми зараз. Хтось переймається через те, що не воює, хтось не має змоги донатити кошти, або вважає, що донатить замало. Донорство крові стає ще одним способом допомогти країні та її оборонцям», — розповідає Людмила Лінник, керівниця проєктного відділу ДонорUA.

Якщо людині потрібна психотерапія й тим паче медикаментозне лікування, донорство крові їх не замінить. Проте для ментально здорових людей це може бути одним зі способів боротьби зі стресом, виснаженням та песимізмом. Коли ж людина вже має серйозні проблеми у психоемоційній сфері, усе залежить від конкретного стану та його лікування.

«У чинному переліку протипоказів не йдеться про ментальні розлади та психічні захворювання — лише про неврологічні. Депресія, тривожні розлади та розлади особистості до останніх не належать. Однак протипоказом зазвичай є не сам стан, а його лікування, себто вживання ліків», — пояснює Людмила Лінник.

Хоча наш психологічний і психічний стан не впливає напряму на можливість бути донором, він може мати вплив на самопочуття загалом. Депресивні й тривожні стани, емоційне виснаження — усе це може супроводжуватися головними та м’язовими болями, порушеннями сну й апетиту, перепадами артеріального тиску. Якщо організм уже виснажений стресом, здача крові може погіршити самопочуття, і краще спочатку подбати про себе.

«Є й інший бік: люди, які не можуть бути донорами, часом сильно засмучуються через це і почуваються дещо неповносправними. Проте допомагати може кожен — це простіше, ніж здається. Якщо ви не можете здавати кров, ви все одно можете підтримувати донорство донатами, поширювати корисну перевірену інформацію з цієї теми, або стати волонтером і розвивати донорський рух у своєму регіоні», — підсумовує Людмила Лінник.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024