У Волинській обласній лікарні обговорили проблеми ожиріння та методику його лікування. ФОТО

28 Вересня 2023, 12:22
У Волинській обласній лікарні обговорили проблеми ожиріння та методику його лікування 1352
У Волинській обласній лікарні обговорили проблеми ожиріння та методику його лікування

Конференція з питань надмірної маси тіла і її лікування відбулася у Волинській обласній клінічній лікарні.

З вітальними словами виступили начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух і директор лікарні Олександр Дудар. Про хірургічні можливості лікування ожиріння розповів медичний директор з питань хірургії клініки Микола Галей, про терапевтичне – ендокринологиня Алла Коржик. Поєднувала обидві доповіді тема поморбідного ожиріння, пише на своїй сторінці у фейсбуці журналіст Андрій Гнатюк. 

Як наголосила Алла Коржик, поморбідне ожиріння – це поліетіологічне (тобто те, яке може бути спричинене різними захворюваннями) хронічне рецидивне захворювання, що характеризується відкладенням жирової тканини в організмі. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала ожиріння найсерйознішим захворюванням, що призводить до ранньої смерті пацієнтів. До того ж ВООЗ наголошує на швидкому рості ожиріння у світі. Щороку від цієї недуги помирає майже три мільйони людей на планеті. А до 2025 року, прогнозує ВООЗ, у світі ожирінням страждатимуть 2,7 мільярда дорослого населення.

Читайте також: На Волині тестують на стресостійкість, аби підібрати метод реабілітації для військових. ВІДЕО

Викликати ожиріння можуть і певні препарати, зокрема антидепресанти. Серед причин – знижена фізична активність, переїдання, висококалорійна їжа, перекуси, незбалансоване харчування, зокрема, на ніч. Психічний фактор і стрес – також сьогодні одні з головних чинників надмірної маси тіла. Генетика й ендокринна дисфункція теж призводять до ожиріння. Лікарі визначають три ступені ожиріння: від 30 до 34, 9 кг/кв. м маси тіла - І ступінь, від 35 до 39, 9 – ІІ ступінь, і від 40 – ІІІ ступінь. Що вищі показники, то більша загроза розвитку побічних хвороб і життю.

Читайте такожМедиків Волині запрошують допомогти колегам з прифронтових областей: як записатися

 

Люди з ожирінням – це мультидисциплінарні пацієнти, які потребують консультацій відразу кількох спеціалістів і водночас постійного спостереження. Якщо ж упродовж трьох місяців терапія не допомагає, тоді лікування ожиріння переходить у хірургічну фазу. Але це не значить, що їх того ж дня кладуть на операційний стіл. Їх детально обстежують і готують до операції. Як зазначив хірург Микола Галей, 2025 року у світі на ожиріння страждатимуть 40% чоловіків і 25% жінок. В Україні таких хворих 35%, хоча ВООЗ дає цифри 25-30%.

Читайте також: Лікар-хірург Волинської обласної лікарні практикувався у роботохірургії у Вроцлаві

 

Ожиріння – це п’ята хвороба у світі за смертністю, від неї помирає уп’ятеро більше пацієнтів, ніж від СНІДу і удвічі більше, ніж внаслідок ДТП. Щороку у США від ускладнень, спричинених ожирінням, помирає 700 тисяч людей і мільйон у Європі.

Пацієнти з першим ступенем ожиріння доживають до 70 років 65%, з другим – 60%, з третім – половина.

Із усіх операцій, спрямованих на боротьбу з надлишковою вагою, найоптимальнішою є рукавна, або сліврезекція шлунку. Її називають золотим стандартом у баріатричній хірургії. Ці операції допомагають людям не просто одужати, а й комфортно почуватися в соціумі.

Показами до хірургічного лікування є неефективність дієти й терапевтичного лікування. Детальнішу інформацію щодо цих та інших операцій можна отримати безпосередньо в Миколи Михайловича Галея: (067) 332-27-83.

Читайте також: Як оцінити власну вагу та що робити, коли вона є надмірною

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024