Львівські офтальмологи повернули зір військовому з Володимира, який на війні підірвався на міні

26 Вересня 2023, 09:37
Львівські офтальмологи повернули зір військовому з Володимира, який на війні підірвався на міні 781
Львівські офтальмологи повернули зір військовому з Володимира, який на війні підірвався на міні

Львівські офтальмологи Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) пересадили рогівку ока воїну, який підірвався на міні та втратив зір і ногу.

Пацієнт - 41-річний Олександр Марчак з міста Володимир, що у Волинській області. До великої війни чотири роки відслужив за контрактом. Коли почалося повномасштабне вторгнення, Олександра мобілізували. Тяжке поранення отримав торік у грудні на Куп’янсько-Лиманському напрямку, повідомляють у Першому медоб'єднанні Львова. 

Того дня Олександр, як старший стрілець-снайпер, вів свою групу на завдання та наступив на «пелюстку». Це протипіхотна міна, використання якої заборонено Оттавською конвенцією – через високу небезпеку для цивільного населення. Та це не заважає ворогові рясно засівати «пелюстками» українську землю. 

Уламки міни понівечили ноги Олександра, а вибухова хвиля розірвала рогівку правого ока. Важко пораненого воїна доправили до Харкова. Там йому ампутували ліву ногу та повідомили, що він втрачає зір. На подальше лікування Олександра скерували до Львова – у Центр НЕЗЛАМНІ.

Львівські офтальмологи спільно з професором Ігорем Новицьким виявили, що ситуація з правим оком пацієнта набагато складніша, ніж вони очікували. Крім розриву рогівки, у Олександра ще й відшарувалась сітківка. Тож спершу лікарі усунули відшарування. Опісля пересадили рогівки. 

Для трансплантації спеціалісти використали консервований імплантат. Такі заготовляє лише одне підприємство в Україні – «БІОІМПЛАНТ». Рогівка від посмертного донора консервується в спеціальному розчині та перед застосуванням проходить кілька етапів біологічних проб на інфекції. Саме такий імплантат використали наші офтальмологи для того, аби повернути зір Олександрові.

Пересадка пройшла успішно. Захисник бачитиме. Наразі для повного відновлення зору після операції потрібен лише час.

Нині Олександра відпустили додому – до родини. А вже за місяць він знову повернеться до Центру – вже для протезування лівої ноги. НЕЗЛАМНИЙ захисник пообіцяв донечці, що знову ходитиме і обов’язково станцює з нею на її весіллі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024