Регулярне донорство крові допомагає вчасно виявляти рак

25 Вересня 2023, 15:58
Регулярне донорство крові допомагає вчасно виявляти рак 2043
Регулярне донорство крові допомагає вчасно виявляти рак

Часто одним із перших симптомів онкологічних захворювань є зниження показників гемоглобіну і тромбоцитів.

Оскільки у донорів перед кожною донацією беруть загальний аналіз крові, регулярне донорство може допомогти виявити хворобу на ранній стадії та вчасно почати лікування, пише «ДонорUA».

Регулярні донації крові допомагають виявити онкологічні захворювання на ранніх стадіях, що підвищує шанси на успішне лікування. Про це та про інші аспекти, пов’язані з онкологією і кров’ю, розповідають у День боротьби з онкозахворюваннями в жінок.

«Часто одним із перших симптомів онкологічних захворювань є зниження показників гемоглобіну і тромбоцитів. Це стосується різних видів раку, не лише крові чи лімфатичної системи. І хоча низький рівень гемоглобіну та тромбоцитів необов’язково означає рак, але це привід пройти відповідне обстеження. Оскільки у донорів перед кожною донацією беруть загальний аналіз крові, регулярне донорство може допомогти виявити хворобу на ранній стадії та вчасно почати лікування», — наголошує Людмила Лінник, керівниця проєктного відділу ДонорUA.

Вона зазначає, що у жінок при онкологічних захворюваннях часто може виникати нетипова й інтенсивна маткова кровотеча. Це трапляється не лише в разі раку репродуктивних органів, а і при, скажімо, лейкозі. Рівень тромбоцитів знижується, ризик кровотеч зростає і хвороба «знаходить» слабке місце — в жінок це зазвичай матка. 

В такому разі жінка потрапляє до лікарні ургентно вже з критичними показниками крові: окрім того, що їх «з’їла» онкологія, людина втратила багато крові. При зниженні рівня тромбоцитів внутрішні кровотечі можуть виникати як у жінок, так і у чоловіків, але маткові кровотечі можуть бути особливо важкими й небезпечними для життя.

«Лікування раку майже ніколи не обходиться без переливання крові. Зазвичай використовується еритроцитарна маса та тромбоцити, рівень яких знижується не лише через саму хворобу, а і внаслідок хіміотерапії, яка впливає також і на гемоглобін. Медикаментозно вплинути вплинути на ці показники в онкопацієнтів практично неможливо. Часом люди з онкозахворюваннями потрапляють до лікарні з рівнем гемоглобіну 30-40 г/л, при нормі 125+. У такому стані люди майже не можуть самостійно пересуватися і жахливо почуваються через кисневе голодування мозку та інших тканин організму. Рівень тромбоцитів узагалі може знижуватися ледь не до нуля — у більшості лікарень переливання крові призначають, коли позначка наближається до 10. Цей стан загрожує сильними внутрішніми кровотечами, які дуже важко зупинити», — розповідає Людмила Лінник.

За її словами, під час лікування онкопацієнти отримують 10-50 процедур переливання. Для цього потрібна величезна кількість донорів, через що збільшується ризик гемотрансфузійних інфекцій (таких, що передаються через кров). І це одна з причин, чому надзвичайно важливо розвивати культуру донорства: регулярний донор — обстежений донор, який свідомо ставиться до свого здоров’я та усвідомлює відповідальність перед реципієнтом. В останні роки ситуація значно покращилася — багато центрів крові використовують чутливі ПЛР-тести, але ще 5-7 років тому «у комплекті» з раком ішов гепатит, що було пов’язано зі стихійним донорством та низькочутливими тестами.

«Коли в онкопацієнта критично низькі показники крові, основне лікування почати неможливо, або ж його доводиться припиняти. Такій людині не можна робити хіміотерапію, променеву терапію чи операції — для початку стан пацієнта треба стабілізувати, а для цього потрібне переливання компонентів крові. Упродовж лікування показники гемоглобіну та тромбоцитів теж знижуються, і неможливо спрогнозувати на початку, як перенесе конкретний пацієнт ті чи інші процедури. Декому потрібно кілька переливань після кожного сеансу хіміотерапії», — додає керівниця проєктного відділу ДонорUA.

Вона нагадує, що без переливань ніколи не обходяться пацієнти з раком крові — лейкозом, лейкемією. Деякі онкозахворювання супроводжуються частими кровотечами — наприклад, рак сечового міхура, передміхурової залози, органів ШКТ, матки, шийки матки, яєчників. Для компенсації крововтрат теж потрібні компоненти крові.

Реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров системно й відповідально. А піклуванню про здоров’я та спосіб життя донорів присвячена кампанія #Розквітай, у межах якої можна більше дізнатися про користь донорства та його зв’язок із різними сферами життя.

Читайте також: Нововолинськ потребує донорів крові з від’ємним резусом

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024