Чому пил шкідливий для здоров'я: про алергію і не тільки

23 Вересня 2023, 12:33
Чому пил шкідливий для здоров'я 1657
Чому пил шкідливий для здоров'я

Питання пилу та як від нього позбутись охоплює не тільки естетичний комфорт, як-от відчуття чистоти в помешканні, а й піклування про своє здоров’я. Адже пил може бути тригером розвитку алергії та інших станів. 

Мікробіологиня Олена Лівінська розповіла, що таке пил, чи дійсно він такий страшний і як часто слід робити вологе прибирання – інформує платформа Бережи себе.

Що таке пил узагалі?

Пил — це дрібні тверді частки, що присутні в повітрі й можуть осідати під дією власної ваги на поверхнях. Водночас склад пилу може дуже відрізнятися.

Склад домашнього пилу виглядає орієнтовно так:

  • бруд, який ми приносимо додому на взутті та одязі;
  • рослинний пилок;
  • сажа;
  • волокна одягу та килимів;
  • шерсть домашніх тварин;
  • часточки нашого відмерлого епітелію.

Якщо за вікном автомагістраль, неасфальтована дорога, будівельний майданчик чи відкриті ґрунти без рослинності, кількість пилу, що залітає у вікно, може додатково зростати.

Чим небезпечний пил?

Пил – це серйозне навантаження на слизові оболонки дихальних шляхів людини. При вдиханні пилу дихальній системі людини доводиться якось від нього очищуватися. Відповідно, виникають кашель, чхання та риніт.

До того ж пил викликає дискомфорт та чинить додаткове навантаження на імунну систему. Відомо, що в умовах забрудненого повітря зростає частота респіраторних інфекцій. Власне, самі пилові часточки також можуть нести на собі інфекційні збудники.

Для людей з астмою, хронічною обструктивною хворобою дихальних шляхів та іншими респіраторними станами навіть невелике збільшення кількості пилу в повітрі може погіршувати симптоми. У довготривалій перспективі постійне вдихання запиленого повітря послаблює функцію легенів і сприяє хронічним бронхітам та серцевим захворюванням.

Окремо слід згадати про вразливість до пилу дітей. Їхні дихальні шляхи значно вужчі й захисні механізми можуть працювати ще не так досконало. До того ж вони низькі на зріст, а значить вдихають повітря з поверхонь, ближчих до підлоги, де значно більше пилу.

Якщо ви змушені якийсь час перебувати з дитиною в приміщенні, де потенційно більше пилу (наприклад, у ліфті), беріть маленьких дітей на руки.

Чому виникає алергія на пил?

Славнозвісна алергія на пил стосується насправді не пилу, а пилового кліща. Точніше — продуктів його життєдіяльності.

Пилові кліщі — це маленькі (0,2–0,3 мм) непомітні павукоподібні, що часто живуть у домашньому пилі та живляться нашим відмерлим епітелієм. Постільна білизна, м’які меблі та килимове покриття — популярні місця, де водяться пилові кліщі.

Алергія на пилового кліща може проявлятися такими симптомами:

  •  чхання;
  •  кашель;
  •  нежить;
  •  закладеність носа;
  •  відчуття подразнення – у піднебінні, горлі, носі чи очах.

У дітей за такого стану можна спостерігати часте потирання носа догори.

Алергія на пилового кліща може проявлятися легкими симптомами, проте в деяких випадках стан може погіршуватися та супроводжуватися постійним кашлем, відчуттям тиску в обличчі, загостренням екземи чи важкими нападами астми.

Можливі ускладнення алергії на пилового кліща – розвиток синуситів (інфекції носових пазух) та суттєве загострення нападів астми.

Як ми вже згадували, кашель та чхання далеко не завжди є ознакою саме алергії на пил. Часто це просто нормальна реакція організму на сторонні частки в повітрі та спроби їх позбутися. 

Ознаки алергії на пилового кліща також часом можна сплутати із застудою. Якщо ж симптоми зберігаються понад тиждень, варто обговорити із лікарем у цьому разі ймовірність алергії.

Читайте такожЯк не захворіти в сезон грипу та застуд

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024