До програми «Доступні ліки» включені препарати з доведеною ефективністю

18 Вересня 2023, 14:22
До програми «Доступні ліки» включені препарати з доведеною ефективністю 1331
До програми «Доступні ліки» включені препарати з доведеною ефективністю

4,24 мільйона пацієнтів отримують «Доступні ліки» безоплатно або з доплатою. Понад 14 тисяч аптек мають договір із Нацслужбою здоров'я. Повну або часткову вартість ліків, які входять в програму, аптекам з договором напряму відшкодовує НСЗУ. З 2019 року НСЗУ виплатила аптекам за відпущені лікарські засоби понад 7 млрд 529 млн  271 тис. грн. 

Ці цифри говорять про ефективність програми. Розбиваємо міфи про «Доступні ліки» – йдеться на сайті НСЗУ

Щодо програми «Доступні ліки» деякі міфи поширюють або пацієнти, або лікарі. Наприклад, це стосується того, що до програми включені ліки або з недоведеною ефективністю, або застарілі. Також існує міф, наче всі без виключення препарати програми реімбурсації є безоплатними, або навпаки – взагалі немає безоплатних ліків. 

Ще один міф – «Доступні ліки» не можна отримати в селі, тільки в місті. Або – «Доступні ліки» може призначити виключно сімейний лікар, з яким у пацієнта укладена декларація. Наголошуємо: вся ця інформація не відповідає дійсності. Тепер офіційно.

До програми реімбурсації включені ліки з доведеною ефективністю, які використовуються в усьому світі. Наприклад, метформін, гліклазид, бісопролол, будесонід… Перелік можна продовжувати довго.  

Загалом нині програма включає 515 торгові назви лікарських засобів за такими  напрямами: 
- 232 – для лікування серцево-судинних захворювань (в т.ч. для профілактики інсультів та інфарктів);
- 53  – для лікування цукрового діабету 2 типу;
- 4  – для лікування нецукрового діабету;
- 23 (+9 комбінації) – для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;
- 65 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії;
- 7 – для лікування хвороби Паркінсона;
- 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді;
- 72 – препарати інсуліну;
- 6 – для знеболення паліативних хворих;
- 23 – тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Перелік ліків, які входять у програму, можна знайти у документі «Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року» https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1495282-23#Text 

Зверніть увагу. У цьому ж файлі можна побачити розмір доплати за упаковку – стовпець 16. А назву діючої речовини (міжнародну непатентовану назву) та торговельну назву лікарського засобу можна побачити у стовпцях №2 та №3 відповідно. Адже не всі препарати, які входять до програми «Доступні ліки», є повністю безоплатними. За деякі потрібно здійснити доплату. 

Пацієнти можуть отримати «Доступні ліки» в будь-якому населеному пункті, де є аптека чи аптечний пункт, які беруть участь у програмі реімбурсації. Такі аптеки мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки» або «+Інсулін» та розташовані в містах та селах. Знайти найближчу аптеку – в селі або в місті - можна на електронній мапі НСЗУ. 

В меню зліва оберіть ваш населений пункт, а у фільтрі «Програма еРецепту» – потрібний напрямок програми реімбурсації. Дашборд покаже аптеки, які відповідають вашому запиту, з адресами та телефоном. А ще знайти аптеку можна через чат-бот «Спитай Гриця»  або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Загалом понад 14000 аптек уклали договір з НСЗУ та беруть участь у програмі реімбурсації. З них майже 2500 розташовані у селах та селищах міського типу. 

Щоб почати отримувати «Доступні ліки», необхідно звернутися до відповідного лікаря:
- у разі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми – до сімейного лікаря, терапевта або педіатра;
- для лікування розладів психіки та поведінки — до психіатра;
- лікування епілепсії — до психіатра або невролога;
- для лікування нецукрового або інсулінозалежного діабету — до ендокринолога;
- при хворобі Паркінсона — до невролога;
- для отримання опіоїдних анальгетиків — до сімейного лікаря або лікуючого лікаря.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024