Вони є не лише в кавунах: що потрібно знати про нітрати

Якщо ви купували цьогоріч кавун, то певно думали про те, чи не забагато в ньому нітратів? Для більшості людей слово «нітрат» – це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами.
Про це інформує Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України в телеграмі.
Втім, тут є два але:
- Нітрати - це далеко не завжди отрута.
- Вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше.
Головне правило — мийте овочі, фрукти, ягоди. Нітрат розчинний у воді. Дослідження показали, що вміст нітратів в овочах зменшується при митті та відварюванні.
Також видалення частин з високим вмістом нітратів, наприклад очищення картоплі від шкірки, також знижує їх вміст.
У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.
Кавуни як і дині найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
І ще, не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють.
Пам’ятайте, овочі – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати кількість овочів у раціоні – абсолютно не потрібно.