Фахівці Волинського обласного лабораторного центру в трьох громадах роз'яснили важливість імунізації проти кору

11 Вересня 2023, 12:43
Комунікації на тему важливості вакцинації проти кору 264
Комунікації на тему важливості вакцинації проти кору

Основна мета комунікації з  населенням, представниками влади і медичними працівниками – роз’яснити важливість імунізації проти кору, збільшити рівень охоплення щепленнями, щоб не допустити спалахів хвороби в області.

Про це йдеться на сайті ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

Заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Ірина Єнжиєвська, завідувачі відділів – імунопрофілактики, а також епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань – Беата Серватович і Валентина Хомутінкіна відвідали Луцький, Камінь-Каширський та Володимирський райони. 

Читайте такожВакцинація – це створення безпечного середовища для дітей, – спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ

Вони зустрілися з лідерами місцевих громад, керівниками закладів охорони здоров’я та лікарями, котрі безпосередньо проводять вакцинацію проти кору. Фахівці надали їм консультаційну допомогу, обговорили причини недостатнього охоплення щепленнями, закцентували увагу на тіснішій комунікації з батьками дітей, яких потрібно вакцинувати.

В Україні наразі існує ризик виникнення спалахів кору, зважаючи на циклічність хвороби (кожні 4-5 років).  

Кір – одна з найзаразніших інфекцій у світі, котра передається повітряно-крапельним шляхом. Це означає, що з 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9 занедужають.

Через недостатній рівень охопленням щепленнями проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (менше 95%) та накопичення  неімунних осіб і виникають періодичні епідемічні підйоми вакцинокерованих  інфекцій.

До того ж восени розпочалося навчання в школах. що створює сприятливі умови для передачі вірусу кору.

Тому під час національної кампанії «довакциновують» проти кору всіх дітей, які з різних причин пропустили планові щеплення. Окрім того, забезпечують усім дітям вчасну планову вакцинацію. 

Відповідно до  календаря профілактичних щеплень вакцинація проти кору, паротиту (свинки) та краснухи проводиться комбінованою вакциною КПК в 12 місяців та в 6 років. Якщо з певних причин дитина в 12 місяців не отримала першу дозу вакцини, їй треба скоріше надолужити і отримати другу дозу вже згідно календаря в 6 років (мінімальний інтервал між двома дозами вакцини КПК складає 1 місяць). 

Якщо дитина 6 років і старше не має жодної дози КПК, їй необхідно отримати 2 дози вакцини з мінімальним інтервалом 1 місяць. Вакцина КПК для дітей забезпечується державою безоплатно, для її введення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024