У Волинській обласній клінічній лікарні – 23 людини з діагнозом інсульт

09 Вересня 2023, 09:15
У Волинській обласній лікарні лікують хворих з діагнозом інсульт 436
У Волинській обласній лікарні лікують хворих з діагнозом інсульт

У неврологічному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні лікується 23 людини з діагнозом «інсульт».

За пів року в медзакладі пролікували 350 пацієнтів із цим діагнозом, – розповіла завідувачка відділення Ольга Шульга – пише Суспільне.

Зі слів завідувачки неврологічного відділення Ольги Шульги, інсульт можна розпізнати за асиметрією обличчя, зміною мови, слабкістю в одній з рук, раптовими запамороченням та втратою зору. За таких симптомів, говорить лікарка, потрібно негайно викликати швидку.

Читайте такожВолинська лікарка розповіла, як запобігти інсульту

Тетяна Савчук — одна з пацієнток. Жінка приїхала до лікарні на консультацію, і тут, каже, їй стало зле. Жінці зробили комп’ютерну томографію, а потім тромболізис — лікування, яке спрямоване на розчинення тромбу всередині судини за допомогою лікарських засобів. Деякий час, говорить Ольга Шульга, пацієнтка пробула в реанімації, а тепер лікується у неврологічному відділенні.

Зі слів лікарки, більшість пацієнтів у відділенні з ішемічними інсультами – це інсульт, який виникає внаслідок закупорки артерії.

«Це може бути закупорка тромбом або емболом. Якщо в нас є тромб, відповідно, сюди вже кровотік не буде йти. Вводиться препарат, який розчиняє цей тромб, і ефективність такого лікування становить приблизно 30 %», – розповідає лікарка.

Якщо пацієнта доставити в перші чотири-п'ять годин у лікувальний заклад, щоби зробити йому діагностику, то, відповідно, він може вийти з нульовим неврологічним дефіцитом і повернутися до попереднього способу життя та роботи, зазначила Ольга Шульга.

Наслідки інсульту, якщо пацієнтові вчасно не допомогти, досить складні, говорить Ольга Шульга.Такі пацієнти потребують реабілітації, зараз у медзакладі їх п’ятеро.

Лідія Слюсарук десять місяців відновлюється після інсульту. У реабілітаційному центрі Волинської обласної лікарні жінка вдруге. Її правий бік був повністю нерухомим, — говорить реабілітолог Валентин Сидун. Каже: зараз пацієнтка займається на біговій доріжці, швидкість мінімальна – півтора кілометра за годину, час ходьби поступово додають.

Бувають випадки, коли пацієнтам з ішемічним інсультом потрібна операція, розповідає Ольга Шульга. Нині, каже, люди частіше звертаються до них у відділення, бо Національна служба здоров'я України оплачує всі випадки інсультів. Відповідно, пацієнти, які потрапляють з інсультом у лікувальний заклад, не витрачають свої кошти ні на діагностику, ні на лікування, каже лікарка.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024