Порятунок приречених: чому важливо давати згоду на вилучення органів для трансплантації

01 Вересня 2023, 18:34
Згода на донорство - непросте рішення 544
Згода на донорство - непросте рішення

Коли хтось із рідних відходить в інший світ, родичам померлого можуть запропонувати погодитися на пересадку його органів іншій людині.

Для багатьох ця згода – досить важке рішення, бо виникає чимало питань, на які родичі не знають відповіді. Трансплант-координаторка Тетяна Мигалега дає відповіді на ймовірні питання, що найчастіше ставлять рідні ймовірного донора – йдеться у фейсбук-спільноті Медицина Луцька.

Чому так важливо давати згоду на вилучення органів для трансплантації
 
В Україні трансплантації потребують із 5 тисяч людей, які з нетерпінням чекають можливості повноцінно жити. Але цей орган лікарі можуть вилучити лише в людини з діагностованою смертю мозку за умови, що рідні надали згоду.
 
 
Питання, які найчастіше виникають
 
Якщо ви почули від лікаря реанімації, що близькому родичеві констатували смерть мозку, - це означає, що зміни вже незворотні і жодними медикаментозними, інструментальними чи оперативними методами, на превеликий жаль, його не врятувати. Смерть головного мозку означає смерть людини.
 
1. Але ж він дихає і серце бʼється!
Так, організм функціонує через апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) та медикаменти. Якщо відключити людину від апарату, вона перестане дихати й серце зупиниться.
 
2. Чи може мозок знову запрацювати?
На жаль, ні. Зміни незворотні.
 
3. А як ви це зрозуміли?
Процес констатації смерті мозку досить тривалий і вимагає залучення багатьох спеціалістів, досліджень та лабораторних аналізів сукупно з результатами яких консиліум лікарів встановлює цей діагноз (немає мозкового кровотоку під час виконання додаткового методу обстеження, немає й рефлексів, зокрема кашльового, та реакції на біль, атонія всіх груп мʼязів, характерні зміни в аналізах артеріальної крові, позитивний дихальний тест – тобто людина не дихає. А центр дихання, як відомо, розташований у головному мозкові. Усі ці обстеження проводять двічі з різницею, щонайменше, в 3-6 годин у дорослих та 3-12 годин у дітей). Результати обстежень вносять в Акт про констатацію смерті головного мозку.
 
4. Чи відключать родича від апарату?
Ні.
 
5. Чи можна дати родичеві препарати, які відновлять роботу головного мозку?
Ні, таких препаратів не існує.
 
6. Що буде, якщо я дам згоду на вилучення?
Ви ухвалите чи не найбільш гуманне, правильне та жертовне рішення, адже врятуєте від 2 до 8 і більше людей, які помруть без трансплантації органу.
 
7. Кому пересадять ці органи?
Людям, які потребують трансплантації і перебувають у Листі очікування в Єдиній державній інформаційній системі. Програма автоматично підбере їх за великою кількістю критеріїв.
 
8. Коли я зможу забрати тіло? Мені ж потрібно все організувати.
Як правило, протягом доби після вилучення органів. Ми постійно будемо на звʼязку, тому Вам повідомимо.
 
9. Чи зможу я потім поспілкуватися з людиною, якій пересадили органи?
Ми не повідомляємо особисті дані пацієнтів, але за бажання обох сторін це абсолютно можливо. Ви точно бачили по телевізору, коли родичі слухають серцебиття вже в грудях врятованої людини.

 

Добре, коли кожна людина за життя вирішує для себе, чи готова вона після смерті врятувати інших, і обговорить це з рідними й близькими. Адже не кожен потім готовий узяти на себе відповідальність за таке непросте, але надважливе рішення.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024