Корвалол, корвалмент, валокордин: чому ці препарати можна сміливо відправляти до смітника

01 Вересня 2023, 10:20
Ліки, які не варто вживати 5246
Ліки, які не варто вживати

Повідомили назви препаратів, які можна сміливо відправляти до смітника.

Чому – з’ясовував Кардіолог Рівне у фейсбуці.

Серед препаратів – Корвалол, Корвалмент, Валокордин.

Що з ними не так? Насправді не так все.

Читайте також: До кого йти за е-рецептом на безоплатні ліки при серцево-судинних захворюваннях

Склад – плюс-мінус однаковий у всіх: етиловий ефір a-бромізовалеріанової кислоти, фенобарбітал, олія м'яти.

В деяких також міститься етиловий спирт, що робить небезпечну суміш при передозуванні, але про це нижче.

Етилбромізовалеріана. При тривалому застосуванні призводить до накопичення брому в організмі, що може спричинити захворювання органів дихання, алергічні реакції, хронічний біль.

Фенобарбітал. Його немає в жодних кардіологічних протоколах, навіть більше - в багатьох країнах препарат заборонений до використання. Єдина сфера застосування - лікування епілепсії (але аж ніяк не стенокардії або неврозу).

Фенобарбітал належить до групи барбітуратів (психотропних речовин), які при тривалому застосуванні викликають залежність (достатньо 2-3 тижнів щоденного використання).

Препарат пригнічує діяльність ЦНС, погіршує концентрацію, викликає загальмованість. Відомі випадки депресії, апатії (30-40 днів застосування).

Він здатний накопичуватись в організмі людини. Збільшення його концентрації в гепатоцитах (клітинах печінки) призводить до печінкової недостатності, в клітинах головного мозку - до деменції.

На теренах Pubmed є публікації про випадки гострої печінкової недостатності та гемолітичної анемії на тлі прийому фенобарбіталу.

Відомо, що препарат здатний накопичуватись у яєчниках, впливати на ДНК плода. Застосування під час вагітності супроводжується порушенням росту, вад кінцівок, моторного розвитку та смертності плода.

У поєднанні з етиловим спиртом (Валокордин, Корвалол, Корвалдин) здатний гальмувати дихальний центр головного мозку, тим самим становити загрозу життю!

При різкому передозуванні фенобарбіталу настає: різке зниження тиску та серцебиття, пригнічення рефлекторної діяльності, ослаблення дихання. Можливий розвиток барбітуратової коми та смерть.

При різкому припиненні застосування виникає синдром відміни, який проявляється безсонням, тривогою, галюцинаціями.

Олія м'яти не має доказової бази, дія рівняється до ефекту плацебо. Більше користі буде від звичайного ментолового льодяника (він принаймні не зашкодить).

Чи є користь від вживання таких «ліків»? Так, є, але лише для фармацевтичних гігантів. На жаль, ці препарати є одними з тих, які купують найчастіше.

Якщо ви відчуваєте проблеми зі здоров'ям не втрачайте дорогоцінний час, звертайтесь одразу до лікарів.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024