В Україні батьки менше вакцинують дітей від кору, дифтерії і правцю, ніж торік

29 Серпня 2023, 09:12
В Україні батьки менше вакцинують дітей від кору, дифтерії і правцю, ніж торік 928
В Україні батьки менше вакцинують дітей від кору, дифтерії і правцю, ніж торік

Охоплення щепленнями проти дифтерії, правця та кору серед дітей віком 6 років нижчі за торішні показники.

Крім того, як зазначають у МОЗ, рекомендованого рівня охоплення обов’язковими щепленнями серед дітей від 6 до 16 років не досягають показники за вакцинацією проти кашлюка, дифтерії та правця і проти поліомієліту. 

Щодо щеплення проти дифтерії та правця, які необхідно повторити у віці 16 років та далі кожні 10 років, то ці показники кращі за тогорічні, однак не досягають планового рівня за підсумком семи місяців 2023 року. Гірше, ніж минулого року, щеплюються діти проти кору, паротиту та краснухи у віці шести років.

«Шість вакцин проти десяти інфекційних хвороб передбачені Календарем профілактичних щеплень, безоплатні та доступні у кожній області. Зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплень. Крім того, під час «наздоганяючої вакцинації» проти кору в кожному регіоні працюють мобільні вакцинальні бригади, які виїжджають до віддалених районів, громад, організованих колективів та модульних містечок, де проживають ВПО. За минулий тиждень понад 10 тисяч дітей, які не отримували щеплення проти кору відповідно до віку, надолужили вакцинацію. Особливо це важливо напередодні початку навчального року, тож батькам варто перевірити вакцинальний статус дітей та надолужити усі пропущені обовʼязкові щеплення, щоб уникнути інфекційних хвороб та можливих ускладнень», – про це під час апаратної наради заявив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Загалом, з 17 липня пропущені щеплення проти кору отримали понад 65 тисяч дітей. Щоб записатись на вакцинацію до мобільної бригади або запросити її до громади чи організованого колективу, потрібно звернутися до Центру контролю та профілактики хвороб в області проживання чи за місцем тимчасового перебування. Інформацію про пункти щеплень, їх адреси та графік роботи або телефони регіональних координаторів можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, обов’язковими за Календарем профілактичних щеплень є щеплення проти десяти інфекційних хвороб, які діти отримують безоплатно: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»).

Дітям, які не отримали щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень, не дозволено відвідувати навчальні заклади (згідно зі статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Протипоказання до вакцинації встановлюються виключно лікарем.

Читайте також: Медики закликають волинян зробити щеплення від керованих інфекцій: яких саме

У МОЗ пояснили, чому всі мають зробити щеплення

На Волині від кору планують вакцинувати майже дев'ять тисяч дітей

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024