Медики закликають волинян зробити щеплення від керованих інфекцій: яких саме

24 Червня 2023, 12:35
Медики закликають волинян зробити щеплення від керованих інфекцій 982
Медики закликають волинян зробити щеплення від керованих інфекцій

На Волині триває вакцинація від керованих інфекцій.

Про це йшлося під час брифінгу, який відбувся у Волинській ОВА. 

Керовані інфекції – це захворювання, які можна повністю усунути шляхом вакцинації. До них відносять: туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець, кір, епідемічний паротит, краснуху, вірусний гепатит Б та гемофільну інфекцію.

Волинський центр контролю та профілактики хвороб нагадує, що отримати безоплатне щеплення можна практично у кожному пункті первинної медико-санітарної допомоги.

Регулярна міграція населення, пов’язана із переселенням українців з постраждалих територій, забруднення середовища внаслідок вибухів, затоплень каналізацій, кладовищ, відстійників, загибелі людей і тварин у відкритих місцевостях – такі реалії нашої країни.

Через це повертається небезпека захворювань на інфекції, щеплення від яких ігнорує достатня кількість людей. Звести до мінімуму загрозу перелічених хвороб можна шляхом колективного імунітету, а для цього потрібно вакцинувати 95% населення.

До прикладу, у цьому році вже зареєстрований випадок кору у підлітка, чого не було впродовж останніх двох-трьох років. Кір – хвороба з високим показником інфекційності, тобто захворіти можуть усі контактні люди, які не мають імунного захисту. Також кір приносить такі ускладнення як пневмонія корова та енцефаліт. Лікування від кору немає, лише симптоматичне, тому захистити може тільки щеплення.

«За нашими даними, на Волині не вакциновано від кору понад 11 тисяч дітей. Саме діти віком 2-5 років є пріоритетною групою для першочергової вакцинації, аби сформувати імунітет і мати можливість захисту для організму», – розповіла гендиректорка Центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко.

Дорослих підстерігає небезпека від правця та дифтерії (АДП-М), адже поновлювати щеплення потрібно раз у 10 років. Недостатня гігієна, забруднення відкритих ран, відсутність санітарних норм – все це може спровокувати спалах дифтерії, працю та інших інфекційних хвороб. Тож профілактика керованих інфекцій – кращий спосіб подбати про своє здоров’я.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: правда і фейки про інфекційні ризики наслідків підтоплення

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024