Донорство крові: після яких щеплень можна здавати кров, а після яких – почекати

16 Серпня 2023, 16:57
Донорство крові: після яких щеплень можна здавати кров, а після яких – почекати 1135
Донорство крові: після яких щеплень можна здавати кров, а після яких – почекати

В Україні сьогодні є постійний дефіцит донорів крові. Закликаємо громадян нашої держави за можливості здавати кров – адже вона рятує життя.

Але здавати кров треба відповідально. Навіть якщо ви не маєте протипоказань – є певні обмеження, які виникають після щеплення окремими вакцинами, нагадують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Уважно та чесно заповнюйте анкету донора крові в центрі донації – це допоможе медикам прийняти правильне рішення щодо вашої спроможності бути донором вже зараз.
  • Можна здавати кров одразу після вакцинації від таких хвороб як: грип, COVID-19, правець, дифтерія та кашлюк, вірус папіломи людини, менінгококова інфекція, пневмококова інфекція, поліомієліт (якщо це укол -- не краплі), кліщовий енцефаліт, черевний тиф, чума, холера. Також, після профілактичного щеплення від гепатиту А чи сказу.
  • Варто зачекати 14 днів, перш ніж здавати кров після вакцинації від гепатиту В та жовтої лихоманки.
  • Варто зачекати 28 днів до донації крові після щеплень від кору, краснухи і паротиту, оперізувального лишаю та профілактичного щеплення від вітряної віспи.
  • Якщо вам екстрено вводили вакцину від сказу після укусу тварини, донорство доведеться відкласти на 12 місяців.
  • Якщо у вас було потенційне зараження гепатитом В і ви зробили екстрене щеплення вакциною або було введення імуноглобуліну – зачекайте 12 місяців, зробіть тест на антигени вірусу гепатиту В та антитіла до них.

Рішення щодо можливості бути донором прийматимуть лікарі.

Читайте також: Кров – це життя наших бійців, або Як працює відділення трансфузійної допомоги у Володимирі

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024