Чи має право пацієнт знімати відео під час огляду без згоди лікаря: роз'яснення юриста

14 Серпня 2023, 11:39
Чи має право пацієнт знімати відео під час огляду без згоди лікаря 2099
Чи має право пацієнт знімати відео під час огляду без згоди лікаря

Іноді лікарям доводиться стикатися із випадками відеознімання у медичних закладах, при прийомах пацієнтів.

Як лікарі ставляться до фільмування їхніх дій на робочому місці, чи фільмують самі робочий процес? З цього питання є чітка юридична позиція, яку висвітлює юрист ТОВ «Здраво», керівник благодійного проєкту «Безкоштовні юридичні консультації» Дмитро Заїка, йдеться на фейсбук-сторінці проєкту «Лікарю, як Ви?»

Чи має право клієнт знімати відео під час огляду без згоди лікаря, чи треба на це згода керівництва

Законодавством встановлено, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо знімання проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Однак, як зазначає юрист, разом з тим в окремих випадках, встановлених законом, дозволяється знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи (ст. 307 Цивільного кодексу України). Зокрема, без згоди можна вести фото-, відеознімання службових, посадових або публічних осіб органів державної влади та місцевого самоврядування під час виконання ними своїх посадових обов’язків. Лікарі не належать до таких категорій осіб.

Крім того, згідно з п. 4.3 Рекомендацій щодо захисту приватності у роботі засобів масової інформації T-PD(2017)21, затверджених Радою Європи від 06.11.2017 р., (далі - Рекомендації) у потенційно чутливих місцях, наприклад, у каретах швидкої допомоги, лікарнях, школах та в’язницях, потрібна також згода керівника.

Зважаючи на те, що Рекомендації не мають зобов'язального характеру, медичні заклади мають право затвердити внутрішнім документом заборону проводити фото- або відеознімання у приміщеннях таких закладів без обов’язкового погодження з керівництвом.

Отже, пацієнт може знімати роботу лікаря лише, отримавши згоду останнього, а також, при наявності відповідного внутрішнього документа, і згоду керівництва лікарні.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024