В Україні з початку року понад п'ять тисяч людей обстежили з підозрою на холеру

11 Серпня 2023, 09:28
Холера 1238
Холера

В Україні триває посилений епідемічний нагляд за холерою, який щорічно починається 1 червня та закінчується у вересні, коли спека спадає (за умови середньодобової температури 16 °С).

За даними МОЗ України, загалом з початку року на холеру обстежили 5 123 людей із гострою кишковою інфекцією, у всіх випадках збудника холери не виявили.

«З червня зафіксували декілька підозр, які відпрацьовувалися відповідно до національних протоколів. Підозри на холеру були зафіксовані у Запорізькій та Чернігівській областях. Швидкі тести показували позитивні результати, але під час епідемічного розслідування та лабораторних досліджень діагноз холера зняли», — повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру фахівці центрів контролю та профілактики хвороб проводять також дослідження зразків навколишнього середовища. Зокрема, моніторинг прісної та морської води. За результатами досліджень 5 909 проб, штамів холери не виявили в жодному випадку.

Додатково посилене спостереження за холерою розгорнули на території постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС областей, обстежили 3 334 особи із гострою кишковою інфекцією та дослідили 2 443 проби із об’єктів довкілля.

На рівні кожної області центри контролю та профілактики хвороб проводять заходи, аби  не допустити виникнення та розповсюдження холери: розроблені комплексні та оперативні плани заходів, визначили заклади охорони здоров’я для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру, сформовані оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади, проводиться щотижневий аналіз стану захворюваності на ГКІ на рівні регіону. 

Нагадаємо, холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше у разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання, а також через їжу і побутові контакти. Без належного лікування може призвести до зневоднення та смерті.

Літо — сприятлива пора для поширення багатьох інфекцій, насамперед гострих кишкових. Саме тому важливо дотримуватися базових правил особистої гігієни, використання безпечної води, ретельної термічної обробки їжі тощо.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024