Що робити, якщо в селі немає аптеки з «Доступними ліками»

07 Серпня 2023, 14:18
Доступні ліки 1153
Доступні ліки

Пацієнти можуть отримати «Доступні ліки» в будь-якому населеному пункті, де є аптека чи аптечний пункт, які беруть участь у програмі реімбурсації. Такі аптеки мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки» та розташовані в містах та селах. 

Але часто люди запитують: що робити, якщо в моєму селі немає аптеки з «Доступними ліками»? Відповідають у Нацслужбі здоров'я

1. Потрібно шукати знайти іншу найближчу аптеку. Адже «Доступні ліки» можливо отримати у будь-якій аптеці, що розташована у найближчому селищі або місті. По ліки можна поїхати самостійно або попросити рідних, сусідів чи знайомих.

Знайти найближчу аптеку – в селі або в місті – можна на електронній мапі НСЗУ https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map

В меню зліва оберіть ваш населений пункт, а у фільтрі «Програма еРецепту» – потрібний напрямок програми реімбурсації. Дашборд покаже аптеки, які відповідають вашому запиту, з адресами та телефоном.

Читайте також: Що робити, коли в аптеках немає потрібних «Доступних ліків»

А ще знайти аптеку можна через чат-бот «Спитай Гриця» https://t.me/SpytaiGrytsia_bot або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Оператор підкаже, де найближча аптека, яка має договір із НСЗУ, яка відпускає ліки за необхідним напрямком.

2. Мешканцям села, в якому немає аптеки, що відпускає «Доступні ліки», потрібно звертатися до місцевої влади з цим питанням. Адже місцева влада відповідає, в тому числі, і за якість медицини в громаді, за зручні маршрути пацієнтів та доступність медицини. А безоплатні або з невеликою доплатою ліки - це якраз також про доступ до необхідної медичної допомоги. Тож місцева влада, наприклад, може залучати приватний аптечний сектор до соціального партнерства з державою.

Читайте такожНа Волині понад 380 аптек відпускають «Доступні ліки»

У Нацслужбі здоров'я спростували міф, що в селі не можна отримати «доступні ліки»

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024