На Волині понад 380 аптек відпускають «Доступні ліки»

07 Липня 2023, 12:09
На Волині понад 380 аптек відпускають «Доступні ліки» 689
На Волині понад 380 аптек відпускають «Доступні ліки»

 На Волині 383 аптеки здійснюють відпуск лікарських препаратів за програмою «Доступні ліки».

Урядова програма «Доступні ліки», яка успішно діє з 2017 року, нині включає в себе майже 500 лікарських засобів. Ліки, що входять до програми, пацієнт може отримати безоплатно або з частковою оплатою, повідомляє Управління охорони здоров'я Волинської ОДА.

Обов’язково умова – електронний рецепт. Про це говорили під час брифінгу щодо правил рецептурного призначення та відпуску ліків.

Зокрема, норма щодо відпуску препаратів за програмою «Доступні ліки» виключно за е-рецептом діяла з 2019 року і до початку війни. Потім для безперешкодного доступу до ліків, уряд дозволив виписувати і відпускати їх також за паперовим рецептом.

За словами головної спеціалістки управління охорони здоров'я облдержадміністрації Людмили Рожко, наразі близько 60% лікарських препаратів потребують рецептурного відпуску.

«І це правильно! Адже самолікування та неконтрольоване вживання лікарських препаратів може негативно вплинути на здоров’я людини», – наголосила Людмила Рожко.

Зокрема, в області 383 аптеки здійснює відпуск лікарських препаратів за програмою «Доступні ліки». Для прикладу, в червні в рамках урядової програми волинянам видали майже 34 тисячі рецептів, а з початку року – понад 112 тисяч.

Слід зазначити, що в рамках програми аптеки мають мати наліпку: «Відпускаємо ліки за е-рецептом». Її рекомендують розмістити у вхідній зоні аптеки, помітній для відвідувачів. Так, пацієнт зможе легше та швидше знайти аптеку, яка відпускає ліки за е-рецептом.

Читайте також: На Волині у 29 сільських аптеках можна отримати «доступні ліки»

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024