За що доведеться платити пацієнту у стоматолога, а які послуги є безоплатними

07 Серпня 2023, 11:25
За що доведеться платити пацієнту у стоматолога, а які послуги є безоплатними 2545
За що доведеться платити пацієнту у стоматолога, а які послуги є безоплатними

У всьому світі стоматологічна допомога є дороговартісною послугою. Саме через високу вартість у багатьох країнах, навіть економічно успішних, вона не входить до переліку державних гарантій. Крім того, ресурси на охорону здоров’я, зазвичай, обмежені. 

Щоб раціонально використовувати кошти, їх потрібно пріоритезувати. Тобто направляти в першу чергу на ті послуги, які допоможуть знизити рівень смертності та збільшити тривалість життя. Через те, що проблеми, пов’язані з лікуванням органів ротової порожнини, не є надзагрозливими для життя та здоров’я – стоматологічна допомога не в усіх країнах гарантована громадянам безоплатно, роз'яснюють у Нацслужбі здоров'я.

Яку стоматологічну допомогу покриває і яку не покриває Програма медичних гарантій

В Україні з 2021 року надання стоматологічної медичної допомоги виокремили в окремий пакет. Він покриває дорослим тільки ургентну, тобто невідкладну, стоматологічну допомогу. Дітям до 18 років - ургентну та планову стоматологічну допомогу. Ургентна стоматологія - це зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Для дітей до 18 років Програма медичних гарантій покриває планову стоматологію, оскільки вона запобігає погіршенню загального здоров'я дитини.

Щодо ортодонтичних процедур та протезування – їх Програма медичних гарантій не покриває. Ці послуги визначені Кабінетом Міністрів України як платні. Тобто вони можуть оплачуватися за кошти пацієнта, або за рахунок окремих програм місцевого бюджету.

Що входить у безоплатний пакет «Стоматологічна допомога дорослим та дітям»

До переліку безоплатних стоматологічних послуг входить:

  • первинний стоматологічний огляд пацієнта або пацієнтки;
  • ургентна стоматологічної допомоги дітям та дорослим;
  • планова стоматологічна допомоги дітям
  • проведення інструментальних досліджень в рамках ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям (внутрішньоротова рентгенографія, позаротова рентгенографія);
  • організація та проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років, відповідно до чинного законодавства;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування лікування (за винятком загального знеболення);
  • надання невідкладної медичної допомоги пацієнту/пацієнтці;
  • проведення хірургічних втручань під час надання ургентної стоматологічної допомоги дорослим та дітям.

Зверніть увагу. Якщо повнолітній пацієнт звертається до закладу, який уклав договір з Національною службою здоров’я України на стоматологічну допомогу, за плановою стоматологічною послугою, таке звернення може бути для нього платним. Адже воно не покривається Програмою медичних гарантій. Оплата за послугу має здійснюватися у вигляді офіційних платежів. 

Як і де пацієнтам отримати безоплатну стоматологічну допомогу

Отримати стоматологічну послугу пацієнти можуть як за  направленням лікаря, так і за самозверненням, тобто без направлення. 
Знайти потрібну поліклініку можна на сайті НСЗУ  на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій».  На третій сторінці у  полі фільтрів оберіть область або населений пункт, а в «Групі послуг» – пакет «Стоматологічна допомога». Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти. Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024