Психологиня пояснила, до чого може призвести заборона смартфонів у школах

04 Серпня 2023, 16:13
Психологиня пояснила, до чого може призвести заборона смартфонів у школах 1523
Психологиня пояснила, до чого може призвести заборона смартфонів у школах

Заборона використання смартфонів у школах покращила б рівень навчання учнів та їх психологічний стан в цілому.

Про це розповіла психологиня Ольга Голубицька в коментарі «УНІАН».

«У приватних школах (в Україні - УНІАН), зазвичай, уже так роблять. Діти, коли приходять до школи, вони здають телефони в різні бокси або залишають у своїй шафі. Є різні вимоги до реалізації цієї ідеї. І вона використовується не тільки для того, щоб діти себе добре вели, а для того, щоб поліпшити здатність їхньої уваги. Тому що увага у дитини тікає, і ми так важко зосереджуємося. А коли у них є смартфони їм складно регулювати процес і проходити якісь складні моменти у навчанні, напружуючись. Від напруження вони відволікаються, втрачають лінії розмови або навчання, тому в принципі, якщо це буде досить адекватно зроблено, то я думаю, це досить гарна порада», – заявила психологиня.

На її думку, реалізувати ж таку практику в державних школах складно: потрібно, щоб хтось за цим слідкував або заборонити дітям брати смартфони до школи.

«Для реалізації це досить складний процес. Гарантувати цілісність для великої  кількості телефонів школі буде складно. У звичайній школі інколи немає навіть охоронця, який міг би номінально організувати збереження телефонів, коли діти їх принесли, наприклад. Це хіба що вони будуть на кожному уроці демонстративно класти їх в якийсь прозорий бокс, а в кінці уроку забирати. Але на перервах вони зможуть використовувати смартфон, робити якісь відео», – пояснила Голубицька.

Вона підкреслила, що в цілому ідея глобальної заборони смартфонів є вдалою, та позитивно вплине на психологічних стан дітей.

«Це класно, якщо в них буде цей досвід, тобто перебування без телефонів. Тому що у багатьох дітей вже є залежність. Вони навіть не можуть фізично його покласти, щоб не взяти через 15 хвилин, навіть якщо вони на нього не дивляться, а важливо тримати в руках чи подібне», – додала психологиня

Крім того, Голубицька зазначила, що дистанційне навчання впливає на його якість та на соціалізацію дітей, реалізацію їх потреб.

«Будь-яка людина, навіть доросла втомлюється від екрана, а дітям і в школі важко сидіти, утримати їх увагу, коли перед ними вчитель безпосередньо, а коли це відбувається дистанційно, це може дуже сильно ускладнювати якість навчання. Плюс, діти дуже сильно страждають від того, що немає можливості хаотичного спілкування. Ці довільні контакти обмежені», – сказала Голубицька.

Заборона телефонів у школах – що відомо

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) рекомендувала заборонити використання смартфонів у школах, щоб покращити рівень навчання учнів та захистити дітей від кібербулінгу.

У доповіді йдеться, що надмірне використання мобільних телефонів впливає на зниження успішності школярів, а значна кількість часу, проведеного за екраном, негативно впливає на емоційну стабільність дітей.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024