На Волині з початку року зафіксували 37 випадків сальмонельозу, з них 17 випадків – у дітей
На Волині останні роки спалахи сальмонельозу не фіксували.
Однак за сім місяців поточного року зафіксували 37 випадків сальмонельозу, в тому числі 17 випадків – у дітей. Минулого року за аналогічний період виявили 53 випадки, з них 20 – у дітей, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Також фахівці зазначають, що сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.
Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Також волинські фахівці розповідають, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження.
Читайте також: Зневоднення внаслідок кишкової інфекції: як надати першу допомогу та коли звертатися до лікаря
Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.
Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції.
Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.
Читайте також: На Рівненщині зареєстрували спалах сальмонельозу
Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю телефоном. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції.
Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:
- харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
- брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
- харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
- контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
- контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
- брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;
- вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.
Виглядає так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води.
Для того, щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил:
- Ні продуктам зі стихійних ринків
- Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі
- Окремі дошки для м’яса та риби
- Термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир
- Не годуйте домашніх котів і собак сирим м’ясом
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром