На Рівненщині зареєстрували спалах сальмонельозу

21 Червня 2023, 13:40
Сальмонельоз 774
Сальмонельоз
Вперше в цьому році на Рівненщині зареєстрували спалах сальмонельозу.
 
У Сарненському районі в одній сім'ї захворіли п'ятеро осіб. люди вживали майонез виготовлений з домашніх курячих яєць, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики  хвороб.
 
Серед пацієнтів – двоє дітей двох та 11 років. Усіх потерпілих госпіталізували в інфекційне відділення Сарненської ЦРЛ. Стан пацієнтів медики оцінюють як середньої важкості. 
 
Фахівці додають, що, підхопивши недугу, люди спершу намагалися лікуватися самостійно. Втім інтоксикація лиш наростала, тож наразі усі вони перебувають на стаціонарному лікуванні.  
 

Що це за захворювання?

 
Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.
 
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.
 

Що відбувається?

 
Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися.
 
Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.
 
Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках та інші декретовані контингенти.
 
Як запобігти захворюванню?
  • м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
  • качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
  • не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
  • кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
  • для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
  • молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.
Коментар
20/09/2024 Четвер
19.09.2024