На Рівненщині розпочинається кампанія із вакцинації дітей проти кору

18 Липня 2023, 17:20
На Рівненщині розпочинається кампанія із вакцинації дітей проти кору 383
На Рівненщині розпочинається кампанія із вакцинації дітей проти кору

В Україні і в Рівненській області, зокрема, наразі існує ризик виникнення спалаху кору.

Про це заявив на брифінгу, який відбувся у Рівненській ОВА, головний санітарний лікар області Роман Сафонов.

Відтак, як зазначив санлікар, на Рівненщині розпочинається кампанія із вакцинації дітей проти кору, ліків проти якого не існує. Кір має тяжкий перебіг із розвитком ускладнень. Це одна із найбільш заразних хвороб у світі.

Головний санітарний лікар області Роман Сафонов розповів, чим обумовлена необхідність проведення наздоганяючої Catch-Up кампанії з імунізації дітей проти кору.

«В Україні і в Рівненській області, зокрема, наразі існує ризик виникнення спалаху кору. Останній в області був у 2018-2019 роках. Тоді захворіло майже сім тисяч осіб. Із початку року на Рівненщині маємо два випадки. Був спалах в Радивилівський тергромаді, який вдалось оперативно ліквідувати. Ми плануємо вакцинувати дітей з цільових груп, щоб перед початком навчального року зменшити ризики поширення хвороби, насамперед в організованих колективах», – сказав Роман Сафонов.

Читайте також: У МОЗ розповіли, кому не можна робити щеплення від кору

Головний санлікар області також зауважив, що кір – це одна із найбільш заразних хвороб у світі. З 10 невакцинованих людей, які проконтактували з носієм, 9 захворіють. При цьому він додав, що спалахи кору мають циклічний характер і повторюються кожні п'ять років. З огляду на це у 2023 році є високий ризик виникнення потужного спалаху та значне збільшення кількості випадків.

Роман Сафонов також зазначив, що Міністерство охорони здоров'я розгортає національну кампанію з вакцинації проти кору.

Ця кампанія має дві цілі:

1) «довакцинувати» проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК. На Рівненщині це 3 211 дітей з 2-х до 6-ти років та 1 960 дітей 6-7-ми років і старші (всього – 5 171 дітей).

2) забезпечити те, щоб усі діти вчасно отримували щеплення КПК: рутинній імунізації до кінця року в області підлягають 11 853 дитини.

Олена Гандзюк, заступниця директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА,  в свою чергу роз’яснила, що таке кір і чим ця хвороба небезпечна.

«З однієї тисячі людей, які захворіли на кір, одна помирає, одна хворіє на енцефаліт – тяжке ураження головного мозку. Кір майже завжди важко протікає, як у дітей, так і в дорослих. Він часто ускладнюється запаленням легень, вушною інфекцією та іншими серйозними ускладненнями. Серед складних віддалених наслідків кору є підгострий склерозуючий паненцефаліт. Ця хвороба не лікується та має смертельний результат. Вона розвивається через 5-10 років після перенесеного кору», – сказала заступниця директора охорони здоров’я.

Олена Гандзюк наголосила, що у групі ризику – діти, які перехворіли на кір на першому році життя, яких не можна вакцинувати, але можна захистити через вакцинацію старших дітей.

Роман Сафонов також зупинився на причинах спалахів кору. Головною причиною є низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки.

«Для колективного імунітету необхідно, щоб понад 95% населення мали імунітет від цієї хвороби. І цього краще досягти через вакцинацію. Адже ліків проти кору не існує. Хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень. Високого рівня охоплення вакцинацією першочергово необхідно досягти серед дітей. На Рівненщині у 2022 році лише 86% дітей віком 1 рік та 84% 6-річних дітей щеплено проти кору згідно з календарем. А роком раніше, у 2021 кількість щеплень була ще меншою, відповідно 82% та 83%», - підсумував головний санлікар області.

Нагадаємо, що вакцинація дітей від кору гарантується державою, діти можуть щепитися від нього безоплатно до 18 років. Дорослі можуть отримати вакцину КПК за власний кошт або ж в окремих випадках за рахунок держави. Це комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи. Вакцина використовується вже понад 50 років, і понад 500 мільйонів доз було введено в більше ніж 100 країнах світу лише за період 1999-2004 років. Вона є безпечною та ефективною, схвалена до використання ВООЗ. Лише протягом 2000-2015 років вакцинація проти кору зберегла 20 мільйонів дитячих життів у світі.

«Для захисту від кору потрібні дві дози вакцини КПК, що містить живі, але ослаблені віруси кору, паротиту та краснухи. За календарем щеплень в Україні першу дозу вакцини вводять дітям у 12 місяців, другу дозу – в 6 років. Дітям, яких не було вакциновано вчасно, вводять дві дози вакцини з інтервалом мінімум у 1 місяць. Пам’ятайте, що хронічні захворювання не є протипоказаннями до вакцинації: діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби в них значно вищий», – сказала Олена Гандзюк.

Роман Сафонов також розповів про наявність в області вакцини проти кору. Він повідомив , що минулого тижня Рівненщина отримала 11350 доз вакцини М-М-R II проти кору, краснухи та паротиту як гуманітарну допомогу з Нідерландів. Вона вже розподілена серед закладів охорони здоров’я області.

«Лікарям, доводилося бачити, як від кору помирають діти через те, що не були вакциновані, як страждають їхні батьки, як шукають будь-які варіанти врятувати хвору дитину, коли вже запізно. Не доводьте до цього — вакцинуйте свою дитину, захистіть її від небезпечної хвороби», - закликав Роман Сафонов

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024