У МОЗ розвінчали міфи про переливання крові на полі бою

15 Липня 2023, 09:00
У МОЗ розвінчали міфи про переливання крові на полі бою 805
У МОЗ розвінчали міфи про переливання крові на полі бою

Постанова уряду, яка врегулювала алгоритм забезпечення фронту донорською кров’ю, викликала хвилю жвавого обговорення у мережі. 

Досі точаться дискусії про доцільність, безпеку та потенційні ризики переливання крові на догоспітальному етапі. Більшість із них – побудовані на вигадках, недостовірній або недостатній інформації та фобіях, йдеться на сайті МОЗ.

Ми вирішили розвіяти найрозповсюдженіші міфи, щоб пояснити необхідність та контекст функціонування впровадженої урядом системи забезпечення потреб сил безпеки та сил оборони донорською кров’ю та її компонентами. 

 

МІФ: КРОВ НЕМОЖЛИВО ПЕРЕЛИВАТИ В ПОЛЬОВИХ УМОВАХ (НА ДОГОСПІТАЛЬНОМУ ЕТАПІ).

Факт: Саме переливання нічим не відрізняється від введення пораненому знеболення чи антибіотиків, що постійно роблять медики в польових умовах. До того ж, МОЗ та військові медики розробили спеціальну програму навчання, завдяки якій можна отримати навички з переливання крові та моніторингу несприятливих реакцій.  

 

МІФ: ЗА МЕЖАМИ ГОСПІТАЛЮ НЕМОЖЛИВО ВИЗНАЧИТИ, ЯКА КРОВ ПОТРІБНА ПАЦІЄНТУ. 

Факт: Існує універсальна кров для переливання. Йдеться про О(І)Rh(-) з низьким титром антитіл, яку можна вводити постраждалим з масивною крововтратою. Також є набори для експрес-визначення групової та резус-належності крові реципієнта, які легко застосовувати в польових умовах. 

 

МІФ: ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ ТАКЕ СКЛАДНЕ, ЩО РОБИТИ ЙОГО МОЖЕ ХІБА ДОКТОР МЕДИЧНИХ НАУК. 

Факт: Країни НАТО, які використовують сучасні протоколи тактичної медицини ТССС, навчають переливання крові бойових медиків без медичної освіти (а деякі країни, як Норвегія – навіть і звичайних бійців). В Україні переливання крові також включено в програму підготовки бойових медиків. Зокрема, універсальної О(І)Rh(-). 

 

МІФ: ВСЯ КРОВ МАЄ БУТИ В МОРОЗИЛЦІ, ЇЇ НЕМОЖЛИВО ЗБЕРІГАТИ В ПОЛЬОВИХ УМОВАХ.

Факт: В морозилці тримають лише деякі компоненти крові. Сама кров може зберігатись в звичайному холодильнику за температури від 2 до 6 градусів Цельсія. Він, в свою чергу, здатен працювати від генератора, акумулятора авто або ж автономно тримати холод декілька годин. Якщо холодильника немає, можна застосовувати суху плазму, якій взагалі не потрібен холод. Її дозволено зберігати навіть в звичайному рюкзаку медика.

 

МІФ:  ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ МАЄ ДУЖЕ БАГАТО ПОБІЧНИХ РЕАКЦІЙ.

Факт: За переливання крові в польових умовах під час війни в Іраку та Афганістані ускладнення становили менше ніж 1% від усіх переливань.

 

МІФ:  КРОВ МОЖНА ЗАМІНИТИ ІНШИМИ РОЗЧИНАМИ.

Факт: Ніщо не може замінити втрачену кров, крім крові + компоненти. Інші розчини, такі як фізрозчин чи колоїди, призводять до погіршення стану пацієнта, тому що розводять залишки крові в організмі, накопичуються в нирках і не переносять кисень в організмі. 

 

МІФ: ЯКЩО ДОЗВОЛИТИ ЛЮДЯМ БЕЗ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ ПЕРЕЛИВАТИ КРОВ, ВОНИ БУДУТЬ ЦЕ РОБИТИ БЕЗ ПОТРЕБИ. 

Факт: Замовляти кров для підрозділу і видавати на руки медикам буде начмед, який точно має медичну освіту. Він знає, хто з бойових медиків навчений переливання крові. Тож нагляд за використанням крові людьми з відповідною кваліфікацією буде забезпечено. 

 

МІФ: НАВІЩО БОЙОВИМ МЕДИКАМ ПЕРЕЛИВАТИ КРОВ, ЦЕ МОЖЕ ПОЧЕКАТИ ДО ГОСПІТАЛЮ

Факт: Евакуація поранених до госпіталю, в поточних умовах бойових дій, може займати години. Тоді як смерть від знекровлення може настати набагато раніше. Навіть американці, які евакуювали поранених на гелікоптері протягом години, починали переливати кров ще в польових умовах чи під час евакуації. Так це працювало в 2000-х роках й функціонує досі. 

 

ФАКТ БЕЗ МІФУ: 

Коли всі військові підрозділи почнуть замовляти кров у тих об’ємах, в яких вона потрібна, її може не вистачити. Тож, якщо вам більше ніж 18 років, ви важите 50+ кг і не маєте протипоказань, – здайте кров. Адже вже завтра вона може врятувати чиєсь життя на фронті.

 

СТАТИ ДОНОРОМ – ПРОСТО:  

  • Якщо ви живете у великому місті – зателефонуйте до центру крові свого міста і запишіться на певний день і час.
  • Якщо проживаєте у селі або невеликому містечку, і центри служби крові від вас далеко – зателефонуйте до центру крові або до найближчої до вас районної лікарні. Ви можете зʼясувати, коли виїзна бригада, яка проводить забір крові, працюватиме саме у вашому регіоні.
  • Якщо вам складно відірватися від роботи, а серед ваших колег є багато однодумців, так само готових поділитися кровʼю з пораненими героями  – можна організувати день донора у своєму офісі. 

 

Актуальні телефони центрів крові за посиланням:

https://utcc.gov.ua/tsentry-krovi/

 

Алгоритм, як організувати день донора і запросити виїзну бригаду в офіс: https://utcc.gov.ua/yak-organizuvaty-den-donora-na-robochomu-mistsi/

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024