Тривожна валіза для евакуації із зони радіаційної аварії: що покласти

05 Липня 2023, 12:27
Тривожна валіза для евакуації із зони радіаційної аварії: що покласти 1018
Тривожна валіза для евакуації із зони радіаційної аварії: що покласти

У разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації. Як підготуватися до евакуації та що покласти в «тривожну валізу»?  

Якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, залишайтеся в приміщенні або дістаньтеся приміщення якомога швидше. Слідкуйте за подальшими повідомленнями та дотримуйтеся інструкцій від влади, повідомляють на сайт МОЗ.

На випадок, якщо вам буде рекомендовано евакуюватися, зберіть у валізу чи наплічник:

  • Документи та їхні копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна звʼязатися в екстрених випадках).
  • Маску для обличчя або респіратор.
  • Аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання).
  • Вологі серветки.
  • Змінний одяг та взуття.
  • Мінімально необхідний запас води і їжі.

Щільно обмотайте валізу або наплічник харчовою плівкою або скотчем. Це значно полегшить процес їхньої дезактивації на санітарних постах. 

УВАГА! Якщо ви перебуваєте у зоні радіаційної аварії, виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади. Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024