Потреба у крові в Україні зросла на 60%

27 Червня 2023, 13:55
Потреба у крові в Україні зросла на 60% 581
Потреба у крові в Україні зросла на 60%

Від початку повномасштабного вторгнення потреби України в донорській крові зросли на 60%. 

Про це співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» Ірина Славінська розповіла в інтерв’ю Interfax Україна.

На питання щодо того, як визначити нагальні потреби крові в Україні, Ірина Славінська відповіла:

«За цю сферу відповідає Служба безпеки України. Ми не можемо називати конкретних цифр, і загалом значно посилили нашу систему кібербезпеки, оскільки з початком війни на ДонорUA було багато хакерських атак. На нашому ресурсі була вся інформація про донації, адреси, де можна здавати кров, з телефонами і навіть з геолокаціями. Нас попросили все це прибрати. Тому з початку повномасштабного вторгнення ми повністю переписували систему, зміцнювали захист. Ми почали працювати з державними інституціями, з відділом безпеки Міністерства охорони здоров'я та ЕСОЗ, тому перебудували ресурс так, аби держава впевнено із нами співпрацювала. Зараз лише держава володіє всіма даними для того, щоб розуміти, які ресурси мають бути залучені, щоб закрити потребу. Сама ж потреба зросла приблизно на 60%. Так само зросла і кількість донацій: якщо до війни фіксувалось близько 350 тисяч донацій щороку, то зараз маємо плюс 60%. Це ми бачимо і по закупівельним процесам, і по збільшенню витратних матеріалів, яких потребують центри крові, і по кількості людей, яких ДонорUA запрошує до донацій».

Аби залучати нових донорів та ефективніше закривати потреби країни у крові, ДонорUA проводить різноманітні акції та заходи, що популяризують донорство, ведуть просвітницьку діяльність, руйнуючи міфи й роблячи сферу донорства зрозумілішою й доступнішою. 

Зокрема для цього було започатковано кампанію #Розквітай, яка розповідає про донорство крові як корисну та прогресивну практику.Організація займається також транспортуванням донорської крові до фронту, підтримує 22 центри крові по Україні й адресно допомагає пацієнтам, які потребують переливання крові.

 
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024