Як зробити тест на ВІЛ у сімейного лікаря

26 Червня 2023, 15:21
Як зробити тест на ВІЛ у сімейного лікаря 851
Як зробити тест на ВІЛ у сімейного лікаря

Під час війни ризики зараження ВІЛ вищі. Це пов’язано, зокрема, з випадками насилля, незахищеним сексом, контактом з кров'ю в польових умовах при наданні медичної допомоги.

ВІЛ може вразити кожного, тому періодично варто перевірятися. Це просто і займає кілька хвилин, роз'яснюють у Нацслужбі здоров'я. 

Швидкий тест на ВІЛ можна зробити у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Тест безоплатний та покривається в межах пакета «Первинна медична допомога». Для вимушених переселенців наявність декларації не обов’язкова, звернутися можна до лікаря первинної медичної допомоги за місцем перебування.

Експрес тест на ВІЛ дозволяє виявити антитіла до ВІЛ протягом 10-15 хвилин. Для тестування знадобиться зразок крові або слини.

Результат швидкого тесту не є остаточним, а є підставою для проведення більш точних лабораторних аналізів. Тому сімейний лікар направить на необхідні лабораторні обстеження у разі потреби.

Пам’ятайте! ВІЛ – серйозне захворювання, яке важливо вчасно виявити. Наразі Україна належить до країн із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. Кожен другий інфікований українець не знає про свій статус. Своєчасне виявлення та розпочата терапія дозволяють стримувати інфекцію. Люди з ВІЛ, які приймають ліки, продовжують жити повноцінним життям. Жінки можуть народити повністю здорову дитину.

У Програмі медичних гарантій є пакет послуг «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією». Тобто, пацієнти можуть отримати безоплатне лікування ВІЛ в Україні. Перелік послуг:

  •  Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.

  •  Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, визначення вірусного навантаження, обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, інші дослідження за потреби.

  •  Аналіз крові дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів.

  •  Медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії, видача препаратів, моніторинг побічних реакцій.

  •  Соціальний супровід, психологічна підтримка.

  •  Медичний нагляд дітей до 18 років, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, у яких діагноз на стадії підтвердження: постконтактна профілактика, консультування матері щодо безпечного годування, призначення АРТ дітям з діагнозом ВІЛ.

  •  Консультування членів сім’ї пацієнтів щодо профілактики, консультування з питань планування сім’ї.

  •  Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини.

Перелічені послуги надаються амбулаторно. Отримати їх можна за направленням сімейного лікаря, лікуючого лікаря або звернувшись до медичного закладу самостійно.

Адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Деталі про роботу контакт-центру читайте тут: https://bit.ly/3LFPycn.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024