В кожному районі Волині планують акарицидну обробку парків та пляжів від бореліозних кліщів

23 Червня 2023, 16:13
В кожному районі Волині планують акарицидну обробку парків та пляжів від бореліозних кліщів 670
В кожному районі Волині планують акарицидну обробку парків та пляжів від бореліозних кліщів

На Волині у кожному районі планують провести акарицидну обробку парків і пляжів задля профілактики хвороби Лайма.

Про це йшлося під час брифінгу у Волинській ОВА. 

«На Волині діє природний активний осередок кліщового енцефаліту, зокрема на території Ратнівської громади. Тож загроза кліщового бореліозу або хвороби Лайма є ендемічними для нашої області», – наголосила під час брифінгу гендиректорка Волинського Центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко.

Небезпека зараження від укусів кліщів особливо зростає у літній період, пік її припадає на липень-серпень. Паркові зелені насадження, території пляжів поблизу водойм, дачні масиви – найпоширеніші місця, де можна стикнутись із цими паразитами.

Волинський обласний Центр контролю та профілактики хвороб регулярно проводить лабораторне дослідження кліщів, як із природного середовища, так і знятих безпосередньо з людей. Так, 35% обстежених екземплярів, знятих з людей – були заражені збудником бореліозу.

Станом на сьогодні в області вже зареєстровано сім випадків хвороби Лайма. У минулому році за такий же час – зафіксували лише чотири випадки.

Враховуючи те, що без належної діагностики і лікування, укус кліща може призвести до бореліозу з подальшими ускладненнями, можливою інвалідністю та смертю – необхідно проводити спецобробку місць вуличного відпочинку населення.

«Органам місцевого самоврядування, територіальним громадам особливу увагу треба звернути на проведення акарицидної обробки у місцях, де відпочивають волиняни – паркові насадження, пляжі та інші. На даному етапі лише Луцька міська тергромада провела акарицидну обробку (комплекс дій, спрямований на знищення кліщів) у Центральному парку ім.Лесі Українки», – розповіла Наталія Янко.

Здійснити спецобробку зелених насаджень та зон вуличного відпочинку можуть будь-які суб’єкти господарювання, які займаються такою діяльністю.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024