Немає нічого безоплатного: у Нацслужбі здоров'я розбили міфи про лікування онкології

20 Червня 2023, 14:28
У Нацслужбі здоров'я розбили міфи про лікування онкології 996
У Нацслужбі здоров'я розбили міфи про лікування онкології

Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі лікування. Також безоплатною є діагностика онкозахворювання. І ліки, які мають надавати пацієнту з онкологічним діагнозом. 

Але трапляються випадки, коли лікарі не надають повну інформацію пацієнтам про ті медичні послуги, які можна отримати безоплатно. Звідти виникає багато міфів про платне лікування онкології. Тому у Нацслужбі здоров'я розбивають міфи про лікування раку.

Міф перший. Немає безоплатної медичної допомоги при лікуванні онкології. 

Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі лікування. Для цього НСЗУ щороку укладає із лікарнями договори і оплачує за медичне обслуговування пацієнтів в рамках таких пакетів:

- «Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах»;

- «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах»;

-  «Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах».

Безоплатними для пацієнтів з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення в межах цих пакетів є консультування, аналізи,  інструментальні дослідження, проведення цитології, супровідна медикаментозна терапія, забезпечення компонентами та препаратами крові, ліками  централізованих закупівель МОЗ та інших програм, а також ліками і медвиробами із Нацпереліку, харчування в стаціонарі та ін. 

При цьому, в рамках пакету радіологічного лікування - безоплатною також власне  променева терапія, лікування методами ядерної медицини та забезпечення медвиробами для проведення радіотерапії, витратними матеріалами. В рамках пакету лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями безоплатним є лікування методом еферентної терапії та/або із застосуванням аферезу клітин крові. 

Міф другий. За дороговартісні обстеження на кшталт МРТ  потрібно платити.

Насправді – ні. Всі необхідні для якісного лікування методи діагностики – в тому числі МРТ, рентген, КТ, ендоскопічні дослідження, УЗД, сцинтиграфія тощо входять у пакети з лікування онкології. При цьому, магнітно-резонансна томографія та комп’ютерна томографія передбачена з внутрішньовенним контрастуванням.

В лікарнях, які мають договір на надання медичної допомоги пацієнтам з онкологією, всі ці обстеження можна зробити безоплатно. Ця медична допомога розрахована на пацієнтів з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення. 

Міф третій. Лікувати онко безоплатно можна тільки за місцем проживання. 

Насправді людина, у якої виявили онкохворобу, може вибрати будь-який медичний заклад в країні. Головне - щоб лікарня мала договір з Національною службою здоров‘я за пакетами лікування онко. Пацієнт отримує діагностику та лікування – НСЗУ заплатить тій лікарні, в якій перебуває пацієнт. Незалежно від його місця проживання та реєстрації.

Загалом НСЗУ уклала договори зі 115 медичними закладами на надання послуг з діагностики та лікування онкологічних хвороб. З них:

- 32 заклади надають послуги з діагностики та радіологічного лікування;

- 104 заклади – надають послуги з діагностики та хіміотерапевтичного лікування;

- 66 – надають послуги з лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. 

Дізнатися, які лікарні мають договір з НСЗУ на лікування онкології, можна, подзвонивши на контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. А також знайти заклад можна на сайті НСЗУ на нашому дашборді.

Міф четвертий. За ліки все одно потрібно платити. 

Ні, лікарські засоби з Національного переліку як при стаціонарному, так і при амбулаторному лікуванні - гарантовані пацієнтам Програмою медгарантій.

Препарати для лікування онко, які купуються бюджетним коштом, можна отримати в будь-якому куточку країни. Перевірити наявність препаратів в конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua. А на сайті Державного підприємства «Медичні закупівлі України» є інформація про те, як діяти, якщо в лікарні закінчилися закуплені державою ліки. Крім того, інформація про наявність ліків в закладах має бути у місцевих департаментів охорони здоров'я.

Міф п’ятий. Якщо в лікарнях все одно відмовляють у безоплатному лікуванні онко – нічого не можна зробити.

Якщо в лікарнях все одно відмовляють у безоплатному лікуванні онко - нічого не можна зробити. 

Якщо у медзакладі, який має укладений договір із НСЗУ, у пацієнта вимагали купувати ліки, які є в Національному переліку основних лікарських засобів або оплачувати послуги, які покриває Програма медичних гарантій, це – порушення прав пацієнта та умов договору із НСЗУ. У такому випадку необхідно подати звернення до НСЗУ. Це може зробити або сам пацієнт, або його уповноважена особа.

Якщо звернення подає уповноважена особа, потрібно надати документ, який підтверджує право подавати звернення від імені пацієнта. Такою є вимога закону «Про звернення громадян», яким керується НСЗУ при розгляді звернень. Документами, що підтверджують повноваження представника, можуть бути, наприклад, довіреність фізичної або юридичної особи, свідоцтво про народження дитини або рішення про призначення опікуном. Довіреність фізичної особи має бути посвідчена нотаріально.

Рекомендації щодо подачі звернення:

1. Зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження (в форматі день, місяць, рік народження) і зазначте дату події, яка сталась з пацієнтом.

2. Правильно вкажіть назву лікарні. Якщо маєте змогу, додайте код ЄДРПОУ - його легко знайти в інтернеті.

3. Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали.

4. Детально опишіть ситуацію: які саме ліки у вас вимагають докупити. За можливістю зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали. За можливості, додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги, які довелося придбати за власний кошт.

5. Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер телефону, електронну адресу.
Подати звернення до НСЗУ можна через електронну форму на сайті або за безкоштовним номером 16-77

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024