На платформі психологічної підтримки «Ти як?» розповіли, як справитися з тривогою

17 Червня 2023, 14:05
Українцям розповіли, як долати тривожні відчуття 488
Українцям розповіли, як долати тривожні відчуття

Постійна загроза обстрілів, тривожні новини, страх за близьких. Усе це породжує тривогу. Повернути себе в норму допоможуть техніки самодопомоги. 

Це прості вправи, які можна зробити будь-де і будь-коли. Їх розробили терапевти в межах проєкту «Ти як?» з ініціативи першої леді Олени Зеленської – повідомляє Урядовий портал.

«Книжка з малюнком»

Ця техніка допоможе відокремити гнітючі переживання від своїх думок. Для цього потрібно заплющити очі та уявити розгорнуту книгу із чистими аркушами. Потім уявно намалювати там тривогу. Після цього треба згорнути книгу та покласти її біля себе.

«Ревізія проблем»

Техніка для боротьби з відчуттям безсилля, коли здається, що проблеми навалюються з усіх боків. Потрібно послідовно записати всі свої проблеми та завдання. Придумати принцип сортування. Наприклад, невідкладні, можуть зачекати і так далі. Після цього — розкидати проблеми по уявних «кошиках» та зосередитися на першочергових завданнях.

«Повільне дихання»

Щоб заспокоїтися при раптових нападах тривоги, потрібно вдихнути носом, рахуючи до трьох. Опустити плечі та впустити повітря до низу легень. Потім повільно видихнути ротом, рахуючи до шести. Вправу потрібно повторити 3-4 рази.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024