Повномасштабна війна довела фейковість пандемії: спростували міф, поширений блогерами-антивакцинаторами

29 Травня 2023, 20:45
Повномасштабна війна довела фейковість пандемії: спростували міф, поширений блогерами-антивакцинаторами 959
Повномасштабна війна довела фейковість пандемії: спростували міф, поширений блогерами-антивакцинаторами

У травні українські блогери-антивакцинатори активно поширювали дезінформацію, стверджуючи, що COVID-19 — це звичайний грип, а повномасштабне російське вторгнення довело фейковість пандемії.

За підтримки проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» VoxCheck щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, росії

Українські блогери-антивакцинатори Остап Стахів та Сергій Гула прокоментували новину про завершення пандемії COVID-19. Зокрема вони заявили, що:

  • коронавірус — це просто різновид грипу, якого не варто боятись;
  • COVID-19 був вигаданий, щоб заробити гроші;
  • Віктор Ляшко, ще будучи санітарним лікарем, заявляв, що здоровим людям не потрібно носити маски;
  • пандемія закінчилася, коли в Україні почалась повномасштабна війна;
  • вакцинація була не потрібна, а тепер Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) її тихо скасовує.

Як насправді?

COVID-19 — це не грип. COVID-19 — респіраторне захворювання, спричинене коронавірусом SARS-CoV-2. Грип також є респіраторним захворюванням, але він викликається не коронавірусом, а іншими вірусами (H1N1, H3N2 тощо). Коронавірусна інфекція відрізняється від грипу вищою заразністю, летальністю та більш серйозними та тривалішими наслідками для здоров`я людини. 

Коронавіруси — це велика група вірусів, які викликають захворювання верхніх дихальних шляхів. Лише 7 із них можуть передаватися людям. Вперше коронавірус, який інфікував людину, вчені виявили у 1965 році. Тоді як поширення вірусу SARS-CoV-2 зафіксували лише наприкінці 2019 року. У той час як перша велика пандемія грипу сталася у 1918 році, а ідентифікувати вірус, який спричинив хворобу, змогли лише у 1933 році.

Віктор Ляшко не говорив, що здоровим людям не потрібно носити маски. Насправді на брифінгу в березні 2020 року тодішній головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав усіх носити маски в громадських місцях. Маска захищає не того, хто її носить, а оточення від можливого зараження. Також маска зменшує відстань, на яку інфікована людина поширює збудник хвороби.

У квітні 2020 року Ляшко також рекомендував носити маски: «Так, ми розуміємо, що маска не захищає людину. Це не засіб індивідуального захисту. Коли є маска, то виділення біологічного матеріалу, яке може містити збудник, зменшується, і не досягає півтора метра, а може виділятись не більше ніж на 10-15 сантиметрів. Тому у разі недотримання соціальної ізоляції, маска на обличчі людини, яка ще можливо без симптомів, але може бути інфікованою, знижує ризики зараження інших».

Згідно з останніми рекомендаціями ВООЗ, маску слід носити в людних місцях, закритих або погано вентильованих приміщеннях та при контакті з людьми, які мають симптоми COVID-19. Маска зменшує кількість інфекційних часток, які можна вдихнути або видихнути, тому носіння маски може захистити і носія маски, і оточення.

Після початку повномасштабного вторгнення медіа менше писали про пандемію, проте хвороба нікуди не зникла. 5 травня 2023 року генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус повідомив про закінчення COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я (пандемії). Він зазначив, що завдяки вакцинації імунітет населення зростає, а смертність знижується. Однак він зазначив, що вірус нікуди не зник та існує ризик появи нових штамів.

9 травня 2023 року головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що Міністерство охорони здоровʼя України розглядає можливість скасування карантину, а базові профілактичні та протиепідемічні норми продовжать свою дію. Він заявив, що на тиждень в Україні фіксують у середньому 6,5 тис. випадків інфікувань.   

Кузін зазначив, що коронавірус нікуди не зникне і стане сезонним. У кожній області реагуватимуть на нього в міру досягнення епідемічного порогу. Якщо будуть максимально допустимі рівні захворюваності, то карантин посилять.

Після початку повномасштабного вторгнення росії коронавірус також нікуди не зникав. У березні 2022 року Національна академія наук України оприлюднила статистику, згідно з якою середня за тиждень кількість нових інфікованих в Україні становила 5057 на день для України, а середня кількість нових летальних випадків — 79 на добу. Хоча у відомстві зазначили, що через російську агресію збір та аналіз епідемічних даних істотно ускладнився, тому статистика захворюваності на COVID-19 стала неповною.

У липні того ж року лікар Ігор Кузін зазначав, що в Україні фіксують менше випадків захворювань, ніж у довоєнний період. Хоча це може бути пов`язане з тим, що лікарі реєструють випадки лише тих пацієнтів із важким перебігом хвороби, які госпіталізуються, у той час як пацієнти із легким перебігом або із середнім ступенем тяжкості здебільшого залишаються поза увагою. 

За даними ВООЗ, з 24 квітня по 1 травня в Україні зареєстрували 8898 випадків інфікувань, це на 18% нижче, ніж за попередній тиждень. За цей час 82 людини померли. Усього з початку повномасштабного вторгнення рф від COVID-19 померли 6981 людина. Загалом в Україні за два з половиною роки пандемії зафіксували 5,5 млн випадків інфікування вірусом, із них 112 тисяч випадків були летальними.

Вакцинація стала одним із головних факторів, який дозволив знизити рівень захворюваності на Covid-19 та скасувати пандемію. Вакцини, схвалені ВООЗ, пройшли клінічні випробуванняВакцина допомагає запобігти серйозному перебігу захворювання, госпіталізації та смерті. 

До того ж скасовувати вакцинацію повністю ВООЗ не планує.  Згідно зі Стратегічним планом готовності реагування на COVID на 2023−2025 роки, вакцинацію від COVID-19 планують інтегрувати до рутинної вакцинації. Як повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, під кожен циркулюючий штам будуть розробляти нову вакцину.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024