Лікарі та спецслужби Волині тренувалися, як протидіяти загрозам хімічної зброї

29 Травня 2023, 12:30
На Волині лікарі та спецслужби тренувалися, як протидіяти загрозам хімічної зброї 727
На Волині лікарі та спецслужби тренувалися, як протидіяти загрозам хімічної зброї

На Волині відбувся масштабний міждисциплінарний семінар-тренінг на тему «Зброя масового знищення. Загрози при застосуванні хімічної зброї».

Організували його фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб та за підтримки управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації, йдеться на сайті установи.

Локацію для проведення заходу люб’язно надала ректорка Луцького національного технічного університету (ЛНТУ) Ірина Вахович.

Участь в заході взяли завідувачі структурних підрозділів Волинського центру контролю та профілактики хвороб, фахівці груп швидкого реагування  на хімічні загрози, лікарі-анестезіологи, лікарі екстреної медичної допомоги, фахівці головного управління ДСНС у Волинській області та викладачі профільних кафедр ЛНТУ.

Відкрила захід ректорка ЛНТУ, докторка економічних наук Ірина Вахович, зазначивши, що діяльність технічного університету є однією з важливих ланок функціонування галузі медицини, адже кваліфіковані інженери, матеріалознавці, фахівці цивільного захисту завжди є затребуваними.

Своєю чергою, із вітальним словом виступив начальник управління охорони здоров’я Волинської ОВА Юрій Легкодух.

«Не зважаючи на важкі часи, на війну, ми маємо можливість зібратися і обговорити актуальну на сьогодні проблему. Важливо, щоб ми свої напрацювання втілили в життя, щоб вони мали практичне застосування і були спрямовані на захист інтересів громадян України», – наголосив він.

Головна державна санітарна лікарка області Наталія Янко розповіла про стратегічні зміни в системі громадського здоров’я і ухвалений Верховною Радою України 6 вересня 2022 року Закон «Про систему громадського здоров’я». 

 

У ньому визначено, що мережа центрів контролю та профілактики хвороб формується як складова системи епідеміологічного нагляду та реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я з урахуванням комплексного підходу – здоров’я у всіх політиках.

«Тема надзвичайно актуальна і необхідна, особливо у воєнний час. Міжвідомчий формат зустрічі забезпечує напрацювання алгоритмів взаємодії, координації діяльності різних ланок регіональної функціональної підсистеми забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя – лікувальної служби, профілактичної медицини, фахівців ДСНС. Крім того, технічний університет дуже дотичний до нашої діяльності, адже питання хімії, матеріалознавства, цивільного захисту дуже важливі», — підкреслила Наталія Янко.

Учасники семінару обговорили питання сучасних загроз у сфері хімічної безпеки та реагування на них, можливості лабораторії Центру щодо визначення небезпечних чинників при надзвичайній ситуації, надання екстреної допомоги потерпілим, проведення антидотної терапії.   

 

У другій частині заходу відбулось симуляційне заняття на території університету. Спеціалісти Головного управління ДСНС України у Волинській області  презентували учасникам семінару прилади хімічної та радіаційної розвідки, засоби індивідуального захисту, методи дезактивації.  

Наочно продемонстрували порядок використання спеціальних костюмів захисту Tychem 6000F, котрі відповідають вимогам європейських стандартів, мають категорію захисту ІІІ та забезпечують надійний захист особового складу від небезпечних хімічних, радіоактивних та біологічних речовин.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024