Україну виключать з переліку країн, де є інфіковані поліо та закриють спостережну місію

27 Травня 2023, 14:09
Україну виключать з переліку країн, де є інфіковані поліо та закриють спостережну місію 974
Україну виключать з переліку країн, де є інфіковані поліо та закриють спостережну місію
Місія OBRA провела оцінку заходів з протидії поліомієліту в Україні в умовах повномасштабної війни.
 
Цього тижня учасники місії OBRA разом з експертами Центру громадського здоров’я МОЗ відвідали Чернігівську, Житомирську та Київську області. І сьогодні, на зустрічі у МОЗ, представили висновок за результатами поїздки, повідомив на своїй фейсбук-сторінці головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 
 
Місія відмітила, що Україна належним чином відреагувала на спалах поліомієліту наприкінці 2021 і попри виклики воєнного часу забезпечила необхідний контроль з протидії поліомієліту та заходи з вакцинації (в рамках Національного плану заходів для захисту дітей від поліомієліту).
 
Надалі місія оголосить висновки та рекомендації. Зокрема, щодо виключення України з переліку країн, де є інфіковані поліо та закриття спостережної місії.
 
У жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівненській області. А вже в січні 2022 року – випадок гострого в’ялого паралічу діагностували в дитини з Закарпаття.
 
Навіть один випадок такого небезпечного захворювання — класифікується як спалах захворювання в країні. Подолати спалах можна лише за допомогою затвердженої схеми вакцинації.
 
Станом на 07.05.2023 в Україні проведено 176 262 щеплень інактивованою поліомієлітною вакциною, з них першою дозою щеплено – 78 570 дітей, другою – 97 692 дітей.
 
Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень. Щеплення – безоплатні.
Д
о першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. В 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ) та у 1,5 роки, 6 років та 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024