Як уберегтися від укусів комарів: поради любомльської лікарки

27 Травня 2023, 10:52
Як уберегтися від укусів комарів 619
Як уберегтися від укусів комарів

На противагу від минулого року, коли, як усі добре памятаємо, навесні нам дошкуляла надмірна кількість мошок, то тепер же волиняни страждають від засилля комарів.

Сприяли аномальному розмноженню комарів надмірна кількість вологи (зокрема, свою роль зіграло й квітневе підтоплення багатьох територій), йдеться на сторінці Любомльського ТМО у фейсбуці

За даними Центру громадського здоров'я, комарі переносять найбільшу кількість інфекційних хвороб на планеті. Окрім малярії, вони також переносять збудників таких хвороб, як: гарячка Західного Нілу, жовта лихоманка, японський енцефаліт, хвороба Зіка, гарячка долини Ріфт.

За інформацією директорки Волинської обласної інфекційної лікарні Галини Морочковської, на території Волині траплялися випадки таких хвороб як туляремія, лихоманка Західного Нілу та Лихоманка Денге. Окрім того, комарі є збудниками такої небезпечної хвороби, як дирофіляріоз, випадки захворювання на який фіксують у волинян щороку. При попаданні в організм людини, цей збудник може в місці укусу формувати паразита (довгий глист, схильний до підшкірної міграції по всьому тілу) десь упродовж 30 днів.

Та що тут казати: навіть звичайний укус комарів неабияк дошкуляє людям зі схильністю до алергії, та створює дискомфорт навіть здоровим.

Тож як уберегтися від укусів комарів та чим варто лікуватися – у рекомендаціях Інни Шидловської, лікарки-дерматологині КНП «Любомльське ТМО Любомльської міської ради»

Як радить лікарка, найперше варто дотриматися всіх заходів для уникнення контакту з шкідливими комахами, зокрема, йдучи на город чи на відпочинок на природу, треба подбати про засоби захисту. Варто обрати вільного крою одяг, що повністю закриває руки та ноги, шию.

Також захистити себе від комарів і мошок можна за допомогою репелентів, у склад яких входять хімічні речовини диетилфталат або диетилтолуамід. Стосовно того, як правильно обрати репелент, то не варто вибирати універсальні засоби «три в одному» – вони або токсичні, або малоефективні.

Також можна скористатися саморобними репелентами (зробити розчин ванілі: у 50 мл води розчинити 1 ч. л. ваніліну. Діє ця суміш 4 години, зберігається 4 дні). Допоможуть відлякати комах ефірна олія чайного дерева, яку можна додати у звичайний крем для рук.

Якщо ж все-таки вам не вдалося вберегтися від укусу комарів, то варто знати, які заходи вжити.

Найперше, не чесати! Чим більше будете чесати – тим більше буде свербіти. До того ж велика ймовірність занести інфекцію. Особливо влітку, коли шкіра волога, інфекція поширюється дуже швидко. Для знезараження місця укусу можна використати гідрокортизонову мазь або крем (аналоги – Локоїд, Преднітоп), спиртові розчини саліцилової кислоти або борної кислоти, нашатирний спирт, розведений з водою чи содовий розчин, якими варто протерти шкіру. Це також полегшить свербіж. Для полегшення свербежу також варто прийняти місцеві протиалергічні препарати Тигофаст, Супрастин, Едем (Еріус), L-цет або ж інші протиалергічні препарати, які є у домашній аптечці).


Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром