Неправильне харчування може спричинити захворювання щитовидної залози

27 Травня 2023, 09:05
Неправильне харчування може спричинити захворювання щитовидної залози 799
Неправильне харчування може спричинити захворювання щитовидної залози

Щитовидна залоза виробляє гормони тироксин та трийодтиронін, які беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі – адаптації інтенсивності обміну речовин відповідно до потреб тіла в цей момент.

Про це йдеться на сайті Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка

Гормони щитовидної залози впливають на такі процеси:

  • інтенсивність обміну речовин та поглинання у кишківнику;
  • адаптація до температури довкілля;
  • поглинання літопротеїнів клітинами (від них залежить і рівень холестерину);
  • робота серця та периферичних судин;
  • ріст і формування скелету та м’язів;
  • покращують поглинання кисню тканинами;
  • ініціюють розпад жирів та вуглеводів;
  • визначають інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих.

Причини захворювання щитовидної залози:

  • спадковість;
  • неправильне харчування;
  • аутоімунні процеси;
  • несприятлива екологічна обстановка, в тому числі і радіаційна;
  • проведення у минулому променевого лікування;
  • інфекції (вірусні та бактеріальні);
  • шкідливі звички;
  • дефіцит чи надлишок йоду;
  • нестача в їжі вітаміну А та деяких мікроелементів (кобальт, мідь, цинк та ін.).

Симптоми порушення функцій щитовидної залози:

  • дискомфорт та відчуття стиснення на шиї, біль;
  • поява пухлиноподібного утворення, яке помітно здалеку;
  • порушене ковтання твердої їжі;
  • порушення голосу – осиплість, зміна тембру;
  • важкість дихання у стані спокою та у положенні лежачи;
  • зміна маси тіла (збільшення чи зменшення);
  • погіршення пам’яті;
  • підвищення потовиділення чи сухість шкіри;
  • слабкість, в’ялість, швидка втомлюваність, дратівливість, плаксивість;
  • порушення серцевого ритму;
  • порушення менструального циклу;
  • алергічні реакції;
  • порушення сну.

Що робити, аби уникнути захворювань щитовидної залози:

  • замініть звичайну сіль на йодовану та додавайте її у вже приготовані страви, аби йод випарувався через нагрівання;
  • вживайте природні джерела йоду – морепродукти, особливо морську капусту;
  • вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду (добову норму має визначити лікар);
  • перевіряйте рівень тиреотропного гормону та відвідуйте ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.
Коментарі
27 Травня 2023, 20:01
"... аби йод НЕ випарувався..."
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром