Волиняни можуть безоплатно отримати допоміжні засоби реабілітції: куди звертатися

20 Травня 2023, 14:18
Роман Панченко. Мар'яна Гординська. Сергія Калитюк 998
Роман Панченко. Мар'яна Гординська. Сергія Калитюк

Розпочав роботу Хаб асистивних технологій, який у Львові відкрила міжнародна організація Momentum Wheels for Humanity завдяки підтримці міжнародної організації Christian Blind Mission та Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID). 

Хаб безкоштовно забезпечуватиме засобами для покращення мобільності та самообслуговування осіб, які їх потребують у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та Київській областях, а також у місті Київ. Тут можна отримати крісла колісні, палиці, милиці,  ходунки, проти пролежневі подушки, а також різноманітні засоби для самообслуговування, повідомляють Район.Медицина у пресслужбі організації. 

Допоміжні засоби реабілітації розповсюджуватимуться у співпраці із  закладами охорони здоров’я, які є партнерами Momentum Wheels for Humanity: Комунальне підприємство «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни» Волинської обласної ради, Комунальне підприємство «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади», Комунальне підприємство «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради. 

 

 

Для того, щоб отримати допоміжний засіб реабілітації в Хабі асистивних технологій, особа повинна звернутись із запитом до мультидисциплінарної команди закладу охорони здоров’я. Після цього, заклад охорони здоров’я формує заявку на спеціально створеному порталі, і після опрацювання даних, мобільна команда Хабу готує та передає асистивний засіб. Особливістю Хабу є те, що тут можна не лише безкоштовно отримати потрібний асистивний засобів: засоби допоможуть налаштувати, а також навчать користуватися ними.               

Загалом, за спільної підтримки партнерів, до кінця 2024 року Хаб Асистивних Технологій безкоштовно надасть 2 500 допоміжних засобів реабілітації щонайменше 2 200 особам. 

«Пацієнтоцентричність та доступність медичних послуг – наш пріоритет. Кожна людина, незалежно від статусу, має право на висококваліфіковану реабілітаційну допомогу фахівців та профільні допоміжні засоби. Без бюрократичних перепон між людиною й медичним сервісом. Міністерство охорони здоров’я активно працює над наближенням медпослуг до пацієнтів та тримає курс на впровадження кращих міжнародних практик із відновлення фізичної активності, й когнітивних функцій»– генеральний директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров'я України Василь Стрілка.  

«Отримання допоміжних засобів реабілітації в Україні ніколи не було простим процесом, а для окремих людей іноді – справжнім викликом. Із початком повномасштабної агресії Росії потреба у забезпеченні асистивними засобами лише загострилась. Адже не лише люди, які отримали ушкодження під час бойових дій, потребують цих засобів. Чимало внутрішньо переміщених осіб при евакуації залишили не тільки власні домівки та документи, але й асистивні засоби, якими користувалися. Для нас важливо, аби українці, які їх потребують, могли отримати їх швидко», – Наталя Мельниченко, директорка Momentum Wheels for Humanity в Україні. 

 

«Агентство США з Міжнародного Розвитку продовжує  своє партнерство з Міністерством Охорони Здоров’я, нашими колегами з організації Momentum,  ВООЗ, Швейцарським Агентством з Розвитку та Співробітництва та іншими міжнародними партнерами.  Хаб, який ми сьогодні відкриваємо,  забезпечуватиме допоміжними засобами реабілітації  пацієнтів, які їх потребують найбільше», – Тетяна Растрігіна, старша проєктна менеджерка відділу охорони здоров’я Агентства США з Міжнародного Розвитку. 

Окрім забезпечення допоміжними засобами, Хаб функціонуватиме як навчальний осередок для фахівців сфери охорони здоров’я, соціального захисту та інших учасників, які потребують сучасних знань у сфері реабілітації. Тут відбуватимуться тематичні навчальні заходи, тренінги, практичні заняття та зустрічі з українськими та іноземними фахівцями. 

Контакти Хабу: AThub@momentum4humanity.org   

Додаткова інформація 

Momentum Wheels for Humanity є міжнародною неурядовою організацією, що працює над створенням та зміцненням реабілітаційних послуг, які включають надання асистивних технологій (AT) у системі охорони здоров'я шляхом навчання та розвитку потенціалу професіоналів, розробки політики та стандартів, а також постачання та розповсюдження крісел колісних та іншого обладнання, що допомагає покращувати якість життя.

Christian Blind Mission є міжнародною організацією, яка прагне покращити якість життя людей з інвалідністю у країнах, що розвиваються.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром