Відомий імунолог Федір Лапій спрогнозував, коли в Україні очікувати новий спалах COVID-19

09 Квітня 2023, 14:31
Коронавірус в Україні 1016
Коронавірус в Україні

Восени в Україні очікують новий спалах COVID-19.

Про це розповів в етері телеканалу «Київ» імунолог Федір Лапій, голова НТГЕІ, консультант з вакцинації у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України. Такі прогнози, за його словами, ґрунтуються на сезонній активності поширення коронавірусу, яка повторюється вже три роки. 

Також Федір Лапій повідомив:

«Підйом захворюваності на COVID-19, як і було прогнозовано, ми мали наприкінці зими й упродовж березня. Зростала кількість хворих – до 4,5 тисячі на тиждень – та кількість госпіталізованих. У найближчі тижні очікуємо на поступове зниження захворюваності в більшості регіонів, оскільки поширення вірусу в літній сезон знижується.

Читайте також«Дві первинні дози плюс бустер – це набагато краще, ніж тільки дві первинні дози», – імунолог Федір Лапій

Статистика свідчить, що серед померлих від ковіду й госпіталізованих із важким перебігом були переважно невакциновані й ті, хто не підсилив свій захист бустерною дозою. Серед 15 мільйонів вакцинованих бустер зробили лише 3 мільйони. А для груп ризику дуже важливо отримати бустерне щеплення. Особливо зважаючи на те, що COVID-19 залишається з нами, і восени слід очікувати на черговий спалах захворюваності. Таку сезонність ми бачимо вже три роки.

Україна має обладнання, щоб визначати, які субваріанти вірусу циркулюють в країні. Наразі переважає варіант «Омікрону» XBB.1.5 – «Кракен», який досить швидко поширюється й поступово витісняє інші варіанти. Як довго ми потребуватимемо вакцинації, спрогнозувати не може жоден у світі експерт, бо все залежить від того, як мутуватиме вірус SARS-CoV-2 і наскільки агресивними будуть його варіанти». 

Читайте також: Від зброї масового знищення до чіпування: п'ять конспірологічних теорій про COVID-19

Нагадуємо: вакцинація – єдиний ефективний спосіб захиститись від важкого і тривалого захворювання, а також від постковідних ускладнень. Це безпечно і безоплатно. Щоб вакцинуватись, слід звернутись до свого сімейного лікаря або в пункт щеплення. А за номером контакт-центру МОЗ України 0 800 60 20 19 можна дізнатись адресу найближчого пункту. Також він корисний для звернень з інших питань щодо коронавірусу – симптоми, віддалені консультації лікарів, схеми вакцинації, COVID-сертифікати. #stopcovidtogether

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024