«Дві первинні дози плюс бустер – це набагато краще, ніж тільки дві первинні дози», – імунолог Федір Лапій

06 Квітня 2023, 16:35
Вакцинація 819
Вакцинація

Від початку повномасштабного вторгнення питання вакцинації від ковіду відійшло на другий план. 16 мільйонів українців, які отримали одну дозу вакцини, і 15 мільйонів 300 тисяч, які отримали дві дози, вже підійшов час робити бустерну дозу. 

Проте її отримало трохи понад три мільйона людей. Тобто 12 мільйонів, які мали б зробити бустер, досі цього не зробили, пише Znai.ua.

Чому бустер важливий. Мутації вірусу

Про те, що можливо буде необхідним робити бустер ми говорили ще на самому початку кампанії з вакцинації. Адже коли мова йде ефективний захист шляхом вакцинації проти інших інфекційних хвороб з використанням «неживих» вакцин, має бути зроблено кілька щеплень, не одне. 

Читайте також:  Чому потрібно вакцинуватися навіть, коли перехворіли на COVID-19: пояснення інфекціоніста

Вакцинація проводиться вже не одне десятиліття і є певні загальні  правила: ще одне щеплення через певний проміжок часу (зазвичай, через пів року) значно посилює імунітет, ефективність та тривалість захисту. Саме так проводиться вакцинація від поліомієліту, кашлюка, кору та правця. 

Імунній системі потрібні тренування у вигляді нагадування про вірус. Проти одних хвороб достатньо одного нагадування, проти інших — наприклад, дифтерії, правця — кожні 10 років. Саме бустер тут виступає як таке нагадування чи тренування для клітин імунної системи. Це дозволяє нам не лише відновлювати захист, але й вдосконалювати його.

Читайте також: Як розробляли вакцини від COVID-19: безпека та ефективність

Для COVID-19 ми також отримали підтвердження, що без бустерної дози не обійтись, особливо через появу нових варіантів вірусу. На сьогодні ми маємо докази,  що дві дози плюс бустер — це те, що дозволяє здоровій молодій людині мати надійний та досить тривалий захист від тяжкого перебігу COVID-19. Дві дози плюс бустер — це набагато краще, ніж дві дози. 

Кому насамперед потрібно робити бустер. Вік 60+ та хронічні захворювання

Є чітко визначені групи ризику. І від початку пандемії COVID-19 вони не змінилися. У нас залишається стабільною ситуація, коли понад 80% серед смертей від COVID-19 — це люди віком понад 60 років. 

Нагадаємо, до груп ризику, яким рекомендований другий бустер, належать: 

  • люди віком понад 60 років;

  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;

  • люди з інвалідністю;

  • люди з імуносупресією;

  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів тут);

  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.

Читайте також: Від зброї масового знищення до чіпування: п'ять конспірологічних теорій про COVID-19

У різних країнах дослідження чітко вказують, що люди з онкологією, з цукровим діабетом, або з іншою хронічною серйозною патологією, наприклад, або просто навіть вагітність, це є ризик для тяжкого перебігу COVID-19. Саме ці групи в першу чергу потребують захисту від COVID-19. У таких випадках бустер, і не тільки першу, але й другу його дозу, конче потрібно робити. 

Також декілька слів про ускладнення внаслідок вакцинації. Реакціями на вакцину можуть бути підвищення температури, лихоманка, біль та/або почервоніння в місці ін’єкції після першої дози. Для деяких вакцин більш вираженою є реакція після введення другої дози.

Проте день з почервонінням в місці уколу точно кращий, ніж тижні в реанімації через важкий перебіг коронавірусної хвороби.

Тяжка алергічна реакція — анафілактичний шок — на вакцину вкрай рідкісна. Вона може проявитися в перші секунди чи хвилини після щеплення. Саме тому вас попросять затриматися в пункті щеплення ще пів години, щоб у разі серйозної алергічної реакції (анафілактичного шоку) вам надали вчасну і правильну медичну допомогу. 

Читайте такожНовий підвид коронавірусу OMICRON XBB.1.5 виявили в усіх областях, окрім Кіровоградської

Те, чого ми боїмося, і від чого помираємо — це різні речі. Ми боїмося ускладнень від вакцинації проти COVID-19, а помираємо від COVID-19, маємо ускладнення від COVID-19, і це чітко доведено. І тут потрібно використовувати презумпцію невинуватості й щодо вакцини. Ми маємо не лише якісь логічні висновки, але наукові дослідження про те, що вакцинація захищає від COVID-19. Серед вакцинованих набагато рідше зустрічаються стани, які призводять до госпіталізації та смерті через COVID-19.

Вакцинація та протипоказання

Жодна вакцина від COVID-19, яка використовується у світі, і в Україні зокрема, не містить живого вірусу. Якщо людина має ослаблений імунітет, внаслідок, наприклад, ВІЛ-інфекції чи онкології, вакцина для неї безпечна. Ба більше — вона потрібна. 

Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини. У цьому випадку пацієнтові буде рекомендовано щепитися від COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності. Також протипоказанням є тяжка алергічна реакція на вакцину, якщо її зафіксовано на попередню дозу, або ми чітко знаємо, що до визначеного компонента вакцини є алергічна реакція. Таким чином, ми не використовуємо цю конкретну вакцину для цієї конкретної людини. 

Тимчасовими протипоказаннями є гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C, введення вакцин проти інших інфекційних хвороб, плазмолікування. У таких випадках перед вакцинацією від COVID-19 варто проконсультуватися зі своїм лікарем.

Вагітність та хронічні хвороби — показання до вакцинації!  

Ми живемо вже три роки із COVID-19 і бачимо, що захворювання набуває характеристики сезонної інфекції. Наразі є переважання варіанту вірусу Омікрон, і в ньому домінування субваріанта «Кракен» (XBB15), який дуже заразний. Проте ми не можемо сказати, які будуть подальші мутації, як буде далі вірус еволюціонувати. Поки що не спостерігається якихось сильних мутацій, наприклад, як це відбувається із вірусом грипу. І можливо, що складеться така ситуація, за якої  для захисту від COVID-19 на сезон буде достатньо зробити первинну вакцинацію плюс адаптовану бустерну дозу, наприклад, під варіант Омікрон.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024